OPINIA Cititorului: "O responsabilitate pe care trebuie sa o impartim la trei: profesori, parinti si copii"

OPINIA Cititorului: "O responsabilitate pe care trebuie sa o impartim la trei: profesori, parinti si copii"
Cititorii Stiri Botosani au formulat, la rubrica dedicata comentariilor, pareri pertinente si totodata extrem de utile celor care, in perioada urmatoare, vor trebui sa stabileasca noile directii ale invatamantului romanesc.

Cauzele rezultatelor slabe de la examenul de Bacalaureat, principalii vinovati, precum si responsabilitatile care se impun, sunt aspectele dezbatute dupa ce, marti, Stiri Botosani a postat doua materiale pe aceasta tema.  

Primul material, la rubrica Opinii, a starnit reactii pro si contra la intrebarea formulata de autorul articolului, Adi Ionescu: Incotro ne indreptam?

"Pentru al doilea an consecutiv, rezultatele inregistrate la examenul de Bacalaureat au fost nu dezastruoase, ci de-a dreptul catastrofale. Mii de absolventi respinsi, obligati sa sustina examenul inca odata, sute de note de 1, de 2 sau 3, licee cu promovabilitate zero la suta sau cu un grad de reusita extrem de scazut, tot felul de ineptii scrise pe lucrarile predate de elevi, dar si absenteismul inregistrat la acest test de final de liceu, toate acestea fac parte din tabloul sumbru inregistrat si in aceasta vara la examenul de maturitate. O generatie practic decimata, debusolata, dezamagita de propriile nereusite urmeaza sa ingroase, in buna parte, din pacate, randurile somerilor din tara ori a persoanelor fara ocupatie. Cine este vinovat pentru aceasta situatie imi este greu sa spun. Am auzit ca unii ii acuza pe politicieni pentru ca ar fi politizat sistemul educational si pe ministrii de resort care s-au perindat la conducerea ministerului, altii spun ca de vina ar fi profesorii care ar prefera sa dea meditatii in particular, in detrimentul explicatiilor din timpul orelor de la scoala, iar o alta categorie ii acuza pe elevi si pe parinti. Ca de obicei, cred ca este un pic din fiecare dar ceea ce este clar e ca proverbul "Ai carte, ai parte" pare sa fi ajuns desuet in zilele noastre", scrie Adi Ionescu, autorul materialului prezentat.

Unul dintre cititorii Stiri Botosani a pornit de la premiza ca a cauta vinovatii nu este o masura potrivita, intrucat consecinta ar fi aplicarea sanctiunilor, si nu responsabilizarea:

"Cred ca este neproductiv sa cautam vinovati. O vina ar fi automat urmata de o sanctiune. Cred ca trebuie sa privim asupra aspectului responsabilitatii. O responsabilitate pe care trebuie sa o impartim la trei: Profesori, Parinti si copii, evident ultimele doua revenind pana la urma tot parintilor, pentru ca un copil responsabil este asa fiind educat de parinti sa fie asa. Discutand de responsabilitatea profesorului, as afirma absolut responsabil si cu probe ca, in anul trecut scolar, cei doi copii ai mei, unul de gimnaziu si unul de liceu, au facut doar cca 75-80% din ore, deoarece la restul NU AU VENIT PROFESORII sau au trimis supraveghetori. Parintele este responsabil sa urmareasca ce, cat, cum invata copilul si sa il invete pe acesta sa fie la randul sau responsabil. Singura solutie este ca indiferent de conditii, de lege, sa ne indreptam RESPONSABIL cu totii atentia asupra educatiei, fiecare acolo unde poate sa faca ceva. (Somonul)

Un alt cititor este de parere, insa, ca tocmai identificarea vinovatilor si aplicarea sanctiunilor sunt primii pasi care se impun. Totodata, Observator 2012 constata ca o greseala a ultimilor ani este "schimbarea regulilor in timpul joului", desele schimbari distrugand in mare parte sistemul de invatamant, insa admite ca o mare parte din responsabilitate se imparte si intre parinti si profesori:

"Părerea mea ar fi că trebuie căutați vinovații, iar dacă sunt necesare sancțiuni, acestea să fie aplicate. Dacă unul dintre copiii dv. este la liceu înseamnă că aveți o anume vârstă și implicit capacitatea de a face comparație între ceea ce am învățat noi la timpul nostru și ceea ce se învață copiii noștri acum. În primul rând, atunci, "regulile nu se schimbau în timpul jocului". Legea era una atât pentru cel ce finaliza liceul cât și pentru cel care abia îl începea. Elevul știa de la început cum va finaliza și își alegea drumul pe care dorea să îl urmeze. Ori, prea desele schimbări, au distrus în mare parte sistemul de învățământ. La guvernări noi, legi noi sau chiar legi noi în timpul aceleiași guvernări. Deci, din punctul meu de vedere, lipsa unei legi stabile în domeniul educației este unul din motive care au condus la dezastrul la care suntem martori. Mai cred eu că materiile nu mai sunt atât de bine structurate (la una din discipline, copilului meu, în clasa a V-a îi erau predate noțiuni de drept constituțional, internațional etc., materii pe care noi le-am studiat și aprofundat în facultate) iar manualele alternative nu au adus nimic bun. Rolul părinților este unul major în educația acestuia. Copilul adoptă de regulă comportamentul părintelui. Dacă mama și tata aruncă cu bani în dreapta și în stânga (cinstit ori necinstit câștigați), copilul o să adopte același comportament. Dacă părinții rezolvă diverse probleme legale pe căi ilegale (darea și luarea de mită, de exemplu), copilul va încerca să rezolve în același mod problemele. Despre atitudinea părinților vizavi de comportamentul copiilor s-ar putea spune enorm de multe… Apoi, este partea de vină a cadrelor didactice. Terfelite și înjosite în toate modurile, determinate să renunțe la catedră din cauza salariilor de mizerie, promovările în funcții de conducere numai și numai pe criterii politice, lipsite complet de autoritate (aici, o parte din vină le aparține lor, o alta nouă, în calitate de părinți, guvernanților, indiferent de culoarea politică dar și legislației), dar și slabei pregătiri profesionale a multora dintre ei. Mass media, una din marile cauze (este doar punctul meu de vedere) care au condus la situația de azi. Promovarea în presa scrisă și audio-vizuală a nonvalorilor, a condus la ideea că principiul pe care ne bazam noi odată "ai carte, ai parte", nu mai este de actualitate. Ba, mai degrabă, cred că de actualitate ar fi acum… "prost să fii, noroc să ai și numai de proști să dai!", scrie Observator 2012. 

La acelasi material, un alt cititor este de parere ca desfiintarea scolilor profesionale este una dintre cauzele dezastrului de la bacalaureat: "Daca doamna Andronescu nu desfiinta scolile profesionale obligandu-i astfel sa faca liceul si pe cei care nu vroiau sa urmeze cursurile unei facultati, ci doar sa aiba o meserie, n-ar mai fi fost acest dezastru la bacalaureat. La Grupurile Scolare majoritatea a intrat de la media 5 in jos... ce performante scolare vreti de la astfel de elevi, profesori, parinti. Nu vorbesc de exceptii... care intre timp se transfera... Dar foamea universitarilor a fost extrem de mare tinand cont de scaderea demografica a populatiei scolare...", consemneaza un cititor. 


Pe aceeasi tema, a identificarii vinovatilor, cititorii si-au exprimat parerile si vizavi de declaratiile facute marti de liderul de sindicat Liviu Axinte, in articolul Vina este in principal a elevilor: Liviu Axinte, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Botosani, sustine ca o mare parte din vina pentru rezultatele slabe de la bacalaureat o poarta elevii, care nu s-au pregatit suficient pentru acest examen. El a precizat ca stie licee unde profesorii si-au aratat toata disponibilitatea de a face pregatire suplimentara cu elevii, in weekend, insa elevii nu s-au prezentat.

"Sunt de acord cu prof. Axinte, dar totodata cred ca nici profesorii nu merita salarii mai mari pentru ca rezultatele vor fi aceleasi. Atata timp cat elevul stie ca la capatul liceului nu va avea o meserie nu va avea niciun motiv sa se pregateasca iar ministerul pentru cei care trec acest examen le ofera universitati gen SPIRU HARET unde ai treaba doar cu calculatorul si devii licentiat. EXAMENUL DE BAC asa cum se desfasoara el acum e unul accesibil si corect cu cei care se pregatesc. UN BAC diferentiat e corect numai in masura in care diploma obtinuta da dreptul sa te inscrii numai la universitati corespunzatoare profilului absolvit. Din nou arat ca o diploma de BAC obtinuta la profil sportiv de exemplu nu poate sa dea dreptul sa mergi la Medicina", scrie un Parinte la rubrica de comentarii.

De partea cealalta, un cititor care semneaza Profesor dezvaluie faptul ca, desi au fost programate sedinte de pregatire in vederea examenului de Bacalaureat, elevii nu au manifestat interes.

"Am convenit cu elevii 2 ore de pregatire suplimentara saptamanal pe tot parcursul anului scolar. Niciodata n-au fost toti, cel mai des am lucrat cu 2 sau 1 elev. Astfel, elevul care a fost mai tot timpul prezent a luat 7 la BAC, restul sub 5. Au fost zile cand am asteptat elevii la pregatire in zadar. Alte comentarii fata de seriozitatea elevilor sunt de prisos...", incheie Profesorul.
 
Raluca este de parere, insa, ca analizele dupa dezastru sunt de prisos, de vreme ce probleme sesizate la timp nu au fost luate in seama de catre factorii de decizie

"Tardive aceste analize si aceste comentarii. Cand s-a spus sa se desfiinteze barurile din preajma liceelor, sa se ia legatura cu politia sa fie amendati parintii elevilor ce vor fi gasiti in baruri sau prin preajma liceelor in timpul orelor, elevii sa poarte uniforme scolare, sa fie pedepsiti elevii ce au un numar mare de absente... s-a tacut si s-a acoperit sub pres mizeria de la fiecare liceu (din diferite motive). Acuma... analizam. Elevii nu au invatat, pe parinti nu i-a interesat, scoala... te invata. Daca nu vrei... Si au uitat domnii elevii cum postau pe internet imagini din timpul orelor in care jigneau profesorii, ii bateau, dansau... Vine vremea platilor", scrie Raluca. 
 
De partea liderului de sindicat se situeaza Bianca, o cititoare care este de parere ca montarea camerelor de luat vederi in salile de examen a scos la iveala situatia reala a invatamantului.

"Parerea mea este ca dl. Funeriu a dat o palma zdravana modului de promovare a acestor examene, pentru a fi treziti la realitate si pentru a vedea aceasta realitate. Cu ajutorul camerelor video se cern valorile. Un elev fara posibilitati materiale (dar care invata) obtinea la un examen nota dupa merit, iar cel cu bani era cocotat printre primii. Apoi profesorii se bateau pentru supravegherea elevilor. Era o povara pentru unii parintii acea taxa de protocol cuprinsa intre 150-300 lei. Acum e corect-cine invata culege roadele muncii", conchide Bianca.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi este (și) ziua salvatorilor din întreaga lume: La mulți ani, bravi pompieri!

astăzi, 08:54
35

Pe 4 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Pompierilor. Ei sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de c...

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

astăzi, 08:17
22

Pelaghia era o fecioară foarte frumoasă, înţeleaptă şi plină de frica lui Dumnezeu, şi însuşi fiul împăratului se logodise cu ea. Auzind sfânta de la creştini de M&ac...

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
533

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...