Operatiunea Trandafirul - cum au fost furati mortii Revolutiei din morga spitalului

In urma cu 23 de ani, Elena Ceausescu, ramasa la conducerea statului pe timpul sederii barbatului ei in Iran, a planuit, alaturi de Emil Bobu, secretar al PCR si cu ministrul de Interne Tudor Postelnicu stergerea urmelor lasate de mortii din Revolutie.

In noaptea de 18 spre 19 decembrie 1989, s-a pus in aplicare Operatiunea Trandafirul, prin care victimele represiunii armatei din 17 decembrie sa fie furate din morga Spitalului Judetean. Cadavrele trebuiau transportate la Bucuresti si incinerate la crematoriul Cenusa. Urma sa se lanseze zvonul ca acestia au fugit din tara.

Generarul Constantin Nuta i-a ordonat sefului Militiei Timis, Ion Deheleanu, sa se ocupe de problema. Acesta a comandat o autoizoterma de la Comtim, de la Autobaza de la Berecsaul Mare, iar adjunctul sau Ioan Corpodean a format echipa de ofiteri care sa transporte cadavrele. 

Din aceasta echipa au facut parte Gheorghe Avram, Iosf Veverca, Eugen Misea si Tiberiu Grui. Conducatorul actiuni de la spitala fost colonelul Nicolae Ghircoias, seful Institutului de Criminalistica a Capitalei. Doctorul Ovidiu Golea, directorul Spitalului Judetean, a fost cel care a deschis lacatul de la morga. 

"Colete" in autoizoterma de la Comtim

Pentru a se putea lucra in liniste, s-au stins becurile din curte, iar geamurile saloanelor au fost acoperite cu perdele. In aceea noapte, militienii au incarcat peste 40 de cadavre, victime ale represiunii. Numarul victimelor era monitorizat permanent de catre Nicolae Ghircoias, iar din partea armatei de colonelul Dumitru Daescu. Acestia raportau lui Stanculescu si Coman. 

In noaptea de 18 pe 19 decembrie, intre orele 1.30 si 4.00, militenii au incarcat in camion peste 40 de cadavre, indicate de Ghircoias. Dupa incarcarea cadavrelor, autoizoterma s-a intors la inspectorat de unde a fost preluat de soferul Dorel Ceaca. Dimineata, avea sa plece la Bucuresti, impreuna cu capitanul Valentin Ciuca, care a si condus camionul inainte de intrarea in Bucuresti. Camionul a fost insotit de un autoturism in care se aflau trei militeni.

S-a lucrat din greu la crematoriu

Ofiterii de militiei din capital trebuia sa prea "coletele". Conducatorul actiunii din capital a fost adjunctul militiei, Ioan Baciu. La intratea in Bucuresti, placuta numarului de inmatriculare ale camionului a fost inlocuit. Cei veniti de la Timisoara au fost cazati la un hotel, pana cand cei de la la crematoriu isi faceau treaba. 

Au fost chemati la lucru toti angajatii crematoriului, care au primit cate 2.000 lei, cu conditia sa semneze ca nu vor divulga secretul opretaiunii. In dimineata de 20 decembrie, patru pubele cu cenusa au fost duse pe raza localitatii Popesti-Leordeni si au fost aruncat intr-o gura de canal. La revenirea la Timisoara soferul, care nu stia ce s-a transportat, a fost trimis sa spele izoterma.

Documentele au fost distruse

Maiorul Veverca a declarat la proces: "Corpodeanu ne-a spus ca este o actiune secreta si cine refuza sa spune ceva, va fi impuscat". Pentru a sterge complet urmele, s-a ordonat distrugerea intregii documentatii privind victimele. In 22 decembrie, au fost arse toate documentele medicale intocmite de ofiterii criminalisti, inclusive filmele foto care au fost realizate.


sursa: Adevarul de Timisoara

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vecinii de altădată: În memoria familiei Aritanovici

astăzi, 12:22

O fotografie, o punte spre trecut Într-o după-amiază liniștită, răsfoind albumele de familie, am redescoperit o fotografie alb-negru in 1960. Imaginea surprinde casa vecinilor noștri d...

Botoșănean condamnat de instanță pentru că a condus beat, prins, din nou, sub influența alcoolului!

astăzi, 12:15

La data de 9 noiembrie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au oprit pentru control, pe DJ 292, în localitatea Chișcăreni, un autoturism condus de un tânăr, de 28 d...

Tânăr din Botoșani: Drumul de la spălător de vase la bucătar șef în Marea Britanie! (Foto)

astăzi, 11:50

Cosmin Gabriel Stoian, originar din Botoșani, a ajuns la vârsta de 22 de ani să fie unul dintre cei doi șefi în bucătăria restaurantului Taste of Italy. Tânărul a ajuns î...