Om de afaceri din Botoșani: “O să fim în pericolul de a ne închide afacerile!”

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social ce a avut loc, vineri, la Instituția Prefectului, ședință la care a fost prezent și Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, reprezentanții patronatelor au tras un semnal de alarmă și au spus că în anumite domenii de activitate, cum ar fi în industria textilă, din cauza lipsei forței de muncă peste câțiva ani vor fi multe firme în pericol de a se închide.

Manuela Zarug, directorul societății Serconf, care este și președintele UGIR 1903, Filiala Botoșani, a spus că în județul Botoșani unde industria textilă este printre acele ramuri care încă mai merg, cei care au afaceri în acest domeniu cu greu reușesc să găsească personal.

“În județul Botoșani sunt foarte multe fabrici cu profil textil, există și liceu textil și cu toate acestea marea majoritate a angajatorilor din domeniul meu de activitate nu reușește să își asigure necesarul de personal. Este o industrie care încă merge și care încă poate să mai meargă 20 de ani. Lumea se îmbracă și va fi nevoie de îmbrăcăminte atât pentru piața internă cât și pentru export dar așa cum văd eu lucrurile în ultimii ani există un pericol ca și această industrie să fie afectată și să închidem. Nu pentru că nu vor fi comenzi, ci pentru faptul că nu există forță de muncă", a spus Manuela Zarug.

Aceasta a precizat că la nivel guvernamental ar trebuie să se ia o serie de măsuri pentru stimularea încă de pe băncile școlii a celor care vor să lucreze în acest domeniu.

Manuela Zarug a menționat că actualul cadru legislativ are unele lacune, făcând referire la bursele private, în lege fiind stipulat că beneficiarului bursei îi este interzis să lucreze la angajatorul care acordă bursa, pe perioada acordării bursei.

“Trebuie să vedem cum noi, în calitate de angajatori, am putea să stimulăm anumiți oameni încă din școală astfel încât la terminarea școlii să îi avem angajați. Dar să avem și certitudinea, pentru că învestim în niște burse de studii, că acești copii vor veni la noi să lucreze. Legea actuală spune că nu au voie să lucreze la cel care le acordă bursa, dar trebuie să existe o posibilitate. Eu, ca angajator, aloc niște bani pentru burse de studii, iar acel elev se duce să lucreze la alt angajator? Sunt conștientă că dacă nu o să facem și acest lucru, nu o să investim mai mult în calificarea forței de muncă și în stimulare și în a-i convinge, într-un viitor o să fim în pericolul de a ne închide afacerile. Cred că nu o să mai avem cu cine să lucrăm", a conchis Manuela Zarug.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani, Marius Constantin Budăi: „Oprim toată România pentru că domnul Ciucă nu stă bine în sondaje?”

Tuesday, 8 October 2024

„Liberalii au  greșit enorm când au anunțat că rup coaliția, dar rămân la guvernare. În fața unei asemenea contorsiuni logice, omul obișnuit are o singură explica...

Peste 140 de botoșăneni sancționați de polițiști în ultimele 24 de ore!

Tuesday, 8 October 2024

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...

Proiect de reducere a abandonului: Învățământ hibrid sau online și ore remediale pentru studenții care lucrează!

Tuesday, 8 October 2024

Programul își propune să ofere suport concret tinerilor pentru a absolvi facultatea, precum cursuri în sistem hibrid sau online, recunoașterea creditelor anterioare, sau parteneriate cu...