Oficial BNR: Bugetarii să fie trimişi lunar în concediu fără plată o săptămână în fiecare lună

Oficial BNR: Bugetarii să fie trimişi lunar în concediu fără plată o săptămână în fiecare lună
Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, vine cu o soluţie în sprijinul Guvernului pentru evitarea problemelor legale ce ar putea apărea în cazul tăierii cu 25% a salariilor bugetarilor: angajaţii de la stat să fie trimişi în concediu fără plată câte o săptămână în fiecare lună.

Problema aplicării măsurilor anticriză stârneşte discuţii şi în coaliţie: UDMR cere păstrarea valorii pensiei minime. PD-L ar fi de acord, cu o condiţie: să fie aduse propuneri prin care să se păstreze "ecuaţia bugetului".

Bugetarii ar putea scăpa de diminuarea cu 25% a salariilor. Ceea ce nu înseamnă, însă, că veniturile lor vor rămâne la valoarea din prezent. O posibilă alternativă este indicată de către economistul şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, care, într-un interviu pentru Ştirile Pro TV, pledează pentru ideea trimiterii în concediu fără plată a salariaţilor, câte o săptămână din fiecare lună, până la sfârşitul anului.

"Ca soluţie, nu văd tăierea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor. Cred că trebuie făcută o combinaţie între disponibilizări, tăieri de salarii şi concedii fără plată. Începând cu luna iunie, s-ar putea da câte o săptămână de concediu fără plată", afirmă oficialul BNR, precizând că, în acest fel, s-ar evita şi problemele legale ce ar putea apărea în cazul aplicării măsurilor anunţate de Guvern.

"România este o ţară care trăieşte pe datorie", spune Lazea, exemplificând prin statistici: "Mă refer atât la datoria externă care creşte de la an la an cu aproximativ 10 miliarde, cât şi la datoria publică, ce doar anul trecut a crescut cu 7% din PIB". Aceasta, în condiţiile în care cheltuielile cu angajaţii la stat au crescut constant: bugetarilor li s-au dublat salariile între 2004 şi 2008, iar numărul acestora a crescut cu 30%. Nu doar în privinţa salariilor ar trebui găsit un compromis, susţine economistul Băncii Naţionale, ci şi în cazul tăierii alocaţiilor pentru mame. (Sursa: Gandul)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
45

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
87

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
144

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...