Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu, aduce clarificări despre vânzarea și sacrificarea mieilor în acest an.
Ioan Oleleu a declarat că mieii de Paști vor putea fi sacrificați în unitățile de abatorizare de dimensiuni mari, în cele de capacitate mică amenajate în exploatațiile fermierilor, dar și în puncte de sacrificare temporare.
”În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, mieii se vor putea sacrifica în unitățile de capacitate mică de sacrificare, în unitățile de abatorizare de dimensiuni mari, în unități de sacrificare de capacitate mică care vor putea fi amenajate atât în exploatațiile fermierilor, la nivel de asociații sau chiar în UAT-urile de la nivel național. Sacrificarea se va face fără restricții din punct de vedere sanitar-veterinar. De asemenea, există posibilitatea amenajării de puncte de sacrificare temporare, iar comercializarea se va face atât la poarta fermei din unitatea de sacrificare supravegheată sanitar-veterinar, cât și în locurile amenajate, respectiv în magazine specializate, în piețe unde sunt amenajate astfel de raioane”, a explicat Ioan Oleleu, citat de Agerpres.
Vicepreședintele ANSVSA a adăugat că, începând de săptămâna viitoare, se pot depune cereri pentru deschiderea unor puncte de sacrificare a mieilor temporare în vederea înregistrării sanitar-veterinare.
”Începând de săptămâna viitoare, oricine poate să depună cerere pentru înregistrarea din punct de vedere sanitar-veterinar. Noi alocăm personal care să supravegheze sacrificările respective. Procedura este una simplă. Mai mult, toate aceste puncte de sacrificare temporare o să beneficieze de condiții de relaxare și flexibilizare de la condițiile generale impuse de regulamentele Uniunii Europene privind funcționarea acestora. E nevoie de un spațiu limitat, o sursă de apă, respectarea condițiilor minime de igienă și de manipulare. Foarte important: animalele să fie sănătoase și carcasele salubre”, a explicat oficialul ANSVSA.
Medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene și circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale (CSVSAO) au început săptămâna trecută controale privind transportul și vânzarea produselor specifice de Paști în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.).