OBLIGATORIU: Institutiile publice colecteaza selectiv

OBLIGATORIU: Institutiile publice colecteaza selectiv

   apm.botosani

Începând cu luna august 2010, angajaţii instituţiilor publice din România sunt obligaţi, conform Legii nr. 132/2010, publicată în Monitorul Oficial nr. 461/6 iulie 2010 şi intrata în vigoare la data de 6 august 2010, să colecteze selectiv deşeurile rezultate din activitatea zilnică : hartia, plasticul, sticla si aluminiul.

In sprijinul acestora, la începutul lunii septembrie 2010, Comisia pentru Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor si Asociatia Green Revolution au lansat campania "Legea 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv". Aceasta este sprijinita de Garda Nationala de Mediu, Asociatia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), Eco-Rom Ambalaje S.A. si Asociatia Green Area.

Campania se va derula, pentru inceput, in sase institutii publice: Ministerul Educatiei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor, Senatul si Presedintia.

Initiatorii campaniei se asteapta ca Legea 132/2010 sa ajute Romania sa-si respecte obligatiile impuse de UE privind cantitatile de deseuri reciclate.  Pentru anul acesta, romanii trebuie sa valorifice prin reciclare 42% din deseuri. In 2011 insa, potrivit OUG 15/2010, tintele vor creste cu 25%, iar obligatiile operatorilor economici care introduc pe piata ambalaje vor fi devansate cu un an.

Aplicarea acestei legi reprezinta un pas inainte in asumarea unui comportament responsabil fata de resursele naturale si va conduce la responsabilizare a tuturor angajatilor din institutiile statului
Organizatorii sprijina implementarea legii prin realizarea urmatoarelor materiale: ghid de implementare a Legii 132/2010, plan de masuri necesare in implementarea legii, text mailing pentru angajatii institutiei, materiale de promovare a colectarii selective in interiorul institutiei (afise, flyere), program on-line special pentru a facilita raportarea de deseuri colectate selectiv.

Reamintim ca Legea 132/2010 reglementeaza colectarea selectiva a deseurilor de hartie, carton, metal, plastic si sticla in institutiile publice, prin stabilirea modului de organizare si operationalizare a colectarii selective.

Legea 132/2010 are ca obiectiv cresterea gradului de reciclare si de valorificare a deseurilor, precum si cresterea gradului de informare si constientizare a functionarilor publici, a angajatilor din institutii publice si a cetatenilor, cu privire la avantajele colectarii selective si reciclarii deseurilor.

Legea 132/2010 este si o masura de sprijinire a aplicarii in Romania a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European privind deseurile, care prevede ca statele membre sa isi organizeze sisteme de colectare selectiva a deseurilor, obiectivul fiind atingerea tintei de minimum 50% reciclare a deseurilor, fixata statelor membre pana in 2020.


ing.Sorin Grindei,
DIRECTOR EXECUTIV APM BOTOSANI



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, Copălău și Prăjeni!

astăzi, 15:45
1

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare nowcasting tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru localitățile Flămânzi, Vorona, Frumușica, Tudora, Cristești, ...

Localitățile Vorona și Tudora intră până la ora 16.00 sub Cod galben de instabilitate atmosferică!

astăzi, 15:19
111

Până la ora 16:00, localitățile Vorona și Tudora se vor afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.Se anunță averse care v...

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
26

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...