O zi si o noapte de haos la Finante

O zi si o noapte de haos la Finante

   RTV

Sute de angajati de la Ministerul de Finante nu au pus capul pe perna azi-noapte. Negocierile nocturne dintre sindicalisti si Gheorghe Ialomitianu s-au soldat cu un esec, asa incat cel putin 300 de oameni au facut noapte alba la usa ministrului si promit ca protestul va continua si joi, atat la minister, cat si la Administratiile Financiare din tara.

In cursul noptii, Ialomitianu a fugit din minister flancat de SPP. S-a intors mai tarziu, dupa miezul noptii, pentru a intra la negocieri.

Din pacate, discutiile dintre ministru si liderii sindicali s-au incheiat fara rezultat, dupa aproximativ patru ore, Ialomitianu afirmand inca o data, la iesirea din Ministerul de Finante, ca stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala.

Ziare.com va tine la curent pe parcursul intregii zile cu evolutia minut cu minut a situatiei tensionate de la Ministerul de Finante

7:45 "Oamenii sunt hotarati sa ramana in continuare si la noapte, daca e nevoie. Asta a fost decizia lor, noi suntem alaturi de ei. Chiar daca cineva incearca sa politizeze actiunile noastre, vom face tot ceea ce este necesar", a declarat joi Vasile Marica, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Finante.

7:30 Se zvoneste ca, in cursul zilei de joi, ministrul Ialomitianu va pleca la New York.

7:00 300 de angajati protesteaza inca in sediul Ministerului de Finante.

4:00 Negocierile dintre ministrul Ialomitianu si sindicate au esuat si oficialul a plecat din MFP. "Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanta, celor care reduc evaziunea fiscala, celor care au o contributie substantiala la realizarea veniturilor la bugetul de stat. In momentul de fata", a spus ministrul.

3:00 Liderul sindical Vasile Marica anunta ca joi vor exista actiuni spontane in mai multe judete ale tarii, asemanatoare celei de la MFP.

00:20 Ministrul Ialomitianu s-a intors in minister (de unde plecase in jurul orei 22) si a fost primit cu huduieli de catre protestatari. Incep noi negocieri.

Proteste si in tara!

Mai multe proteste spontane au izbucnit, miercuri, la sediul MFP dar si in diverse institutii (ANAF, Case de Pensii) din tara subordonate Ministerului de Finante sau al Muncii. Protestul s-a raspandit ca un virus in toata tara, in cateva ore angajatii institutiilor din 11 judete cerandu-si drepturile.

Angajatii au ajuns la disperare dupa ce le-au fost taiate stimulentele si au ramas cu salarii chiar si sub 700 de lei.

Premierul Boc este intransigent si nu accepta sa mai acorde stimulentele salariale pentru angajatii de la Finante. "Nu poti sa pretinzi profesorilor, medicilor, judecatorilor, altor functionari din administratie sa aiba salariile diminuate cu 25% iar in alta parte sa dai stimulente in valoare de 1 pana la 3 salarii (...) Atunci cand combaterea evaziunii fiscale va fi realizata de angajatii Ministerului Finantelor, astfel incat sa poata spune orice roman ca nu mai avem eveziune fiscala, cei de la Finante si-au facut datoria, putem vorbi de stimulente", a spus Boc la TVR.

Stimulentele de la Finante nu sunt petru prima oara mar al discordiei. Ele au fost si motivul oficial al remanierii fostului ministru de Finante, Sebastian Vladescu.

Ordinul taierii sporurilor a venit de la cel mai intalt nivel - seful statului Traian Basescu. Insa Vladescu nu s-a conformat, avertizand ca neacordarea stimulentelor ar duce, in cazul angajatilor, la scaderea cu pana la 60% a veniturilor. Pana la urma Vladescu a fost remaniat si stimulentele taiate. (ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
223

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
205

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
299

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...