O tara europeana se pregateste de un razboi cu Rusia - aproape un milion de barbati instruiti militar

O tara europeana se pregateste de un razboi cu Rusia - aproape un milion de barbati instruiti militar
Autoritatile din Finlanda au chemat la arme circa 900.000 de rezervisti, care sa fie pregatiti "in eventualitatea unui razboi", in contextul tensiunilor tot mai sporite privind agresiuni din partea Rusiei.

Trupele au fost alertate cu privire la rolurile pe care ar urma sa le aiba intr-un eventual conflict armat cu vecinul de la est, scrie Daily Express, conform ziare.com.

Ministerul Apararii din Finlanda a trimis in ultimele saptamani scrisori catre 900.000 de fosti recruti, transmitandu-le unde sa se prezinte in caz de ostilitati. Scrisorile nu precizeaza detalii despre ce evenimente ar fi vorba si nici despre fortele impotriva carora ar urma sa fie purtate confruntarile, insa destinatarii au presupus ca este vorba de cresterea tensiunilor cu Moscova.

Finlanda are o granita de 1.335 de kilometri cu Rusia, ceea ce a generat temeri ca tara scandinava ar putea fi vulnerabila fata de o agresiune militara din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Scrisorile au fost trimise initial la inceputul lunii, iar ultimele mesaje au fost transmise in ultimele zile. Un rezervist finlandez, care a primit scrisoarea, sustine ca momentul nu a fost deloc ales la intamplare: "Se datoreaza clar unei atitudini mai agresive din partea rusilor". Armata finlandeza are 16.000 de membri permanenti.

De asemenea, in luna februarie, presedintele lituanian Dalia Grybauskaite a anuntat ca tara sa va reintroduce serviciul militar obligatoriu, pentru o perioada de cinci ani "pentru a spori si accelera recrutarea", din cauza temerilor legate de "actualul mediu geopolitic" din statele baltice.

Finlanda nu este prima tara din Europa care a recurs la aceasta procedura. In luna februarie, Letonia si-a informat, de asemenea, rezervistii, despre posibilitatea unui razboi cu Rusia.

De asemenea, presedintele eston Toomas Hendrik a afirmat recent ca NATO ar trebui sa permanentizeze efectivele din aceasta tara pentru ca, in caz contrar "daca Rusia ar ataca din senin, totul s-ar termina in patru ore", cu mult inainte ca forta NATO de raspuns rapid sa le sara in ajutor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
13

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
34

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
40

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...