O poveste penală cu poale-n cap şi scrisori de ameninţare a unui primar, trimise din penitenciar
BOTOSANI

O poveste penală cu poale-n cap şi scrisori de ameninţare a unui primar, trimise din penitenciar
Câteva momente de "nebunie" i-au fost suficiente unei femei să facă adevărate spectacole în oraş şi să ajungă înapoi după gratii, de unde fusese eliberată condiţionat.

I s-a întâmplat Danielei S., de 46 de ani, din Ştefăneşti, care recent a fost condamnată definitiv la plata unei amenzi ce depăşeşte 1.700 de lei, dar şi la efectuarea a 553 de zile de puşcărie, rest dintr-o condamnare anterioară. Şi asta pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi distrugere.

"Spectacole" gratuite şi un ciocan băgat în bluză

În mai 2014, Daniela S. a fost eliberată condiţionat, după o condamnare de patru ani şi zece luni de închisoare, cu un rest de 553 de zile de pedeapsă de executat. I s-a pus în vedere, la momentul eliberării, că dacă va încălca legea, va ajunge din nou după gratii.

Nici o lună nu a trecut de la eliberare, că Daniela, băută bine, s-a apucat să facă scandal în zona blocurilor din oraşul Ştefăneşti, înjurându-i şi ameninţându-i pe cei care locuiau în cartier. După trei ore de "show", poliţiştii au fost chemaţi la faţa locului şi i-au făcut dosar penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. Numai că, dat fiind că ameninţările nu au fost îndreptate împotriva unor persoane nominalizate în clar, s-a dispus ulterior neînceperea urmăririi penale.

Câteva zile mai târziu, Daniela s-a dus la Stadionul din oraş, unde se disputa un meci de fotbal. S-a proţăpit lângă una dintre porţi, unde a observat un ciocan. A pus mâna pe el, l-a ascuns sub o bluză şi dusă a fost. Imediat a şi găsit un potenţial client pentru obiect, numai că bărbatul a refuzat târgul, chiar dacă suma cerută de femeie era modică, şi a anunţat poliţiştii. Între timp, şi proprietarul ciocanului a observat lipsa acestuia, astfel că poliţiştii au urmărit-o pe femeie, i-au cerut ciocanul, femeia nu s-a împotrivit, astfel că meseriaşul şi-a recuperat bunul.

Cum era de aşteptat, poliţiştii i-au făcut Danielei lucrare penală pentru furt. Rupem ordinea cronologică şi spunem că, în timpul dezbaterilor din instanţă, avocatul femeiii a marşat pe ideea că ar fi fost imposibil ca ea să fure ciocanul pentru că era prea greu de cărat! Asta în condiţiile în care, deşi poliţiştilor le-a recunoscut furtul şi le-a înapoiat obiectul, în faţa judecătorilor Daniela s-a răzgândit şi şi-a susţinut nevinovăţia.

Peste altă lună de zile, poliţiştii au fost chemaţi din nou să intervină pentru că Daniela punea în scenă alt spectacol. Dezbrăcată până la brâu, femeia defila prin mijlocul oraşului, ridicându-şi şi fustele din când în când. Oripilaţi, oamenii au chemat poliţiştii, care i-au mai adăugat un dosar penal, pentru ultraj contra bunelor moravuri.

Şi o răzbunare "politică"

S-a potolit? Nu, deoarece, câteva zile mai târziu, trecând pe lângă sediul Primăriei, îi vede jeep-ul viceprimarului de atunci, Florin Buţura, actualul primar al oraşului, şi-şi aduce aminte că oficialul nu i-a rezolvat cererea privind un ajutor financiar pentru repararea locuinţei şi pentru lemne pentru iarnă. Cum nu putea să treacă peste "afront", Daniela pune mâna pe o sticlă şi distruge oglinda retrovizoare montată pe portiera din dreapta a maşinii viceprimarului.

Pe fond, cârdul de infracţiuni puse în sarcina Danielei- furt, ultraj contra bunelor moravuri şi distrugere-, a fost judecat de Judecătoria Săveni, care a condamnat-o la un an şi patru luni de închisoare la care s-a adăugat şi restul de 553 de zile din condamnarea anterioară.

Daniela a contestat sentinţa, iar în apel, la Curtea de Apel Suceava, a scăpat mai "ieftin"- cu o amendă contopită, în valoare de 1.733,33 de lei şi aferentă celor trei infracţiuni, la care s-au adăugat şi restul de zile de executat din pedeapsa de care fusese iertată. Pedeapsa fiind definitivă, Daniela a ajuns într-o unitate de detenţie.

Ce-a rămas în urmă? Primarul Florin Buţura spune că, anterior încarcerării, a avut o discuţie cu Daniela care i-a mărturisit că de fapt a fost pusă de adversarii politici să-i distrugă maşina, ca atare a renunţat la pretenţiile de 1.000 de lei reprezentând costul reparaţiilor. "În schimb, acum îmi trimite scrisori din penitenciar, zice ea că ar fi la Bacău. Scrisorile sunt destinate primarului oraşului Ştefăneşti, iar cei de la Oficiul Poştal ştiu unde să le trimită. Am primit una pe la sfârşitul lui iulie şi una pe 4 august, deci recent, nici nu am deschis-o că ştiu ce-mi scrie. Ameninţări...", spune Florin Buţura.

 

Spune-ne opinia ta