Comuna Dersca din județul Botoșani va avea o nouă stemă. Proiectul va fi votat în ședința de miercuri a Guvernului.
Potrivit notei de fundamentare, discutat de comisia județeană formată din specialiști în istorie, heraldică, sociologie, economie și folclor, a fost supus vizionării și dezbaterii publice. Memoriul justificativ, însușit de prefect și de președintele Consiliului Județean, a fost avizat de Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române.
„Considerată drept adevărata imagine a unei comunități rurale, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul și cartea de vizită a oamenilor ce conviețuiesc pe meleagurile respective. Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent și viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspirațiile, conservarea tradiției, preocupările cotidiene, idealurile colectivităților umane respective”, se arată în fundamentarea proiectului.
Noua stemă a comunei Dersca se compune dintr-un scut triunghiular verde cu marginile rotunjite, tipărit în fascie. Scutul este încărcat în centru cu un cap de cerb de argint, având în vârful scutului pătrate negre și aurii. Cheful scutului de culoare neagră este micșorat, dințat, cu trei lacrimi de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Simbolic, cheful scutului negru, micșorat, dințat cu trei lacrimi de argint a fost introdus în stemele tuturor comunelor situate la granița cu fosta URSS, care și-au pierdut, în mod dramatic, în 1940 o parte din teritoriu. Capul de cerb face referire la blazonul familiei Cazimir (ctitor în anul 1786 al bisericii din sat). Vârful scutului cu pătratele negre și aurii amintește de turbăria din zonă. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.