O nouă schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de euro a fost aprobată de Guvern

O nouă schemă de ajutor de stat de 300 de milioane de euro a fost aprobată de Guvern

Guvernul a aprobat acordarea de granturi, în valoare de 300 de milioane de /euro/, pentru patru domenii din economia României: industria alimentară, acvacultură, piscicultură şi agricultură, a mai anunţat ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş, la briefingul de la finalul şedinţei de guvern.

Guvernul a adoptat în şedinţa de ieri ordonanţa de urgenţă prin care va acorda împrumuturi nerambursabile în valoare de 300 de milioane de euro agenţilor economici din agricultură, industrie alimentară, acvacultură şi piscicultură, pentru capital de lucru, pentru a cumpăra combustibil şi materii prime.

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, a precizat că banii sunt împărţiţi pe două grupe: microgranturi pentru persoanele fizice autorizat, întreprinderile individuale şi cele familiale, şi împrumuturi pentru IMM-uri, potrivit Rador.

Marcel Boloş: Două măsuri, o măsură este cu denumirea de microgranturi. Potrivit ei, 5.000 de euro urmează să fie acordate pentru microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale. Bugetul total aferent acestei măsuri este de 50 de milioane de euro şi estimăm un număr de peste 10.000 de beneficiari. A doua măsură pentru capitalul de lucru, bugetul acestei măsuri este de 250 de milioane de euro. Se vor acorda astfel granturi de 15% din cifra de afaceri pentru întreprinderile mici şi pentru întreprinderile mijlocii, dar nu mai mult de 120.000 de euro. Numărul, de asemenea, estimat de beneficiari este de 10.000.

Marcel Boloş a mai spus că persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale vor putea depune cereri de finanţare începând cu 27 mai anul curent, iar întreprinderile mici şi mijlocii pot depune cererile începând cu 26 mai.

Tot ieri guvernul a mai aprobat şi ordonanţa de urgenţă care prelungeşte cu 60 de zile, de la 90 la 150 de zile, termenul de valabilitate a poliţelor de asigurare emise de societăţi de profil falimentare.

Acest act normativ este necesar pentru că o firmă de asigurări care deţine un portofoliu de poliţe de aproximativ 6 miliarde de lei a falimentat. În cele 60 de zile suplimentare beneficiarii vor putea să îşi facă noi poliţie de asigurare. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
142

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
515

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
209

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...