Discuţiile au avut loc la Prefectura Suceava, acolo unde au fost invitaţi jurişti şi ingineri din domeniul cadastrului, specialişti de la Domeniile Statului, precum şi reprezentanţi ai primăriilor implicate.
Neclarităţile au apărut din cauza succesiunii legilor de fond funciar de după 1990, circa 200 de hectare din comuna Vârfu Câmpului fiind obiectul a două serii de titluri de proprietate paralele, emise pe rând de comisiile judeţene din Botoşani şi Suceava.
Astfel, s-a ajuns la situaţia în care suprafeţele de teren sunt în posesia unor locuitori ai Sucevei, dar au fost, totodată, cumpărate de la proprietarii botoşăneni de către o firmă care nu poate intra acum în posesia pământului.
Am venit la dumneavoastră pentru a vă ajuta. Pentru că dacă se ajunge la instanţă toţi cei peste 80 de proprietari care acum folosesc pământul vor fi puşi pe drumuri şi chemaţi la judecată. Deci dumneavoastră sunteţi mai interesaţi decât noi să găsim o soluţie.a explicat prefectul Costică Macaleţi.
Judeţul Botoşani nu are de pierdut pe moment, deoarece firma care a cumpărat terenul, chiar dacă nu-l poate folosi, plăteşte impozitele aferente la primăria din Vârfu Câmpului.
O posibilă soluţie ar putea veni de la Agenţia Domeniilor Statului, însă părţile nu au căzut de acord asupra locaţiei unei suprafeţe ce să poată fi dată în compensare pentru cele 208 hectare de la Vârfu Câmpului.
De aceea, urmează ca săptămâna viitoare echipele de specialişti să se deplaseze la faţa locului şi să identifice în detaliu parcelele în cauză. Rapoartele vor fi înaintate prefecţilor, reprezentanţii Guvernului urmând să stabilească cea mai avantajoasă variantă de soluţionare pentru toate părţile implicate.
Acesta este ultimul litigiu privind graniţele judeţului Botoşani, alte două fiind închise în cadrul unor întâlniri similare cu reprezentanţii de la Iaşi şi Suceava.