O mare minciuna numita regionalizare

Regionalizarea devine incet, incet inca un proiect ratat al USL. Si asta pentru ca in forma propusa de Liviu Dragnea ea este dependenta de modificarea Constitutiei, pentru introducerea unui nou nivel administrativ teritorial pe langa cele existente.  

Iar Constitutia cel mai probabil va ajunge sa fie modificata abia anul viitor, cand va putea fi organizat referendum cu 30% cvorum de prezenta.  

 Un ochi rade, unul plange. Regionalizarea era necesara pana la intrarea in viitorul exercitiu financiar european pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene. Dar decat o regionalizare asa cum o gandeste Liviu Dragnea, mai bine lipsa.    

Pentru ca aceasta formula nu facea decat sa introduca un nivel suplimentar de birocratie, de baronizare, de clientela.

Peste judete, asezam caciula regiunilor, creand o patura subtire de superbaroni.  

Tot proiectul a fost gandit pentru o cat mai avantajoasa reimpartire a zonelor de influenta politica. Atat si nimic mai mult. Asa ca nicio pierdere.    

Culmea este ca regionalizarea poate fi facuta si maine, pe actuala Constitutie, dar nu in forma lui Liviu Dragnea. PSD se ascunde dupa legea fundamentala, asa cum s-a ascuns si PDL cand spunea ca nu poate reduce parlamentul la 300 de membri fara sa modifice Constitutia. Ba putea foarte bine, asa cum poate si USL sa regionalizeze foarte bine fara sa modifice Constitutia.  

 In articolul 3, Constitutia spune: "teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, orase si judete". Nu spune cate judete, cate comune, cate orase. Asa ca daca vointa politica a USL ar fi fost sa faca regionalizare pentru debirocratizare, pentru descentralizare, pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene, nu doar pentru o suprabaronizare si suprafeudalizare, ar fi redesenat actualele judete, facand din 42, 9 sau 10.    

Botezand regiunile judete si renuntand la judete in forma de acum, regionaliarea era posibila fara nicio problema pana la sfaristul acestui an. Daca ne aducem aminte, atunci cand a lansat ideea regionalizarii, Traian Basescu a vorbit despre eliminarea judetelor, ceea ce a provocat o riposta virulenta mai ales a PSD, care a generat o autentica isterie nationala alimentand orgolii locale marunte.    

De ce aceasta vehementa cred ca nu e deloc greu de inteles pentru nimeni. Avem 42 de presedinti de consilii judetene, adica 42 de Dumnezei locali. Cum sa ramana doar 9 sau 10. Cine sa pice? Cine sa renunte? Cine sa ramana? Regionalizarea autentica ar fi generat o lupta pentru putere cum inca nu am vazut in Romania intre feudalii politicii, disperati sa-si conserve puterea, ba chiar sa si-o sporeasca.  

 De fapt, acesta este motivul real pentru care ratam regionalizarea, asa cum am ratat in guvernarea precedenta reducerea numarului de parlamentari: lipsa de vointa politica pentru o reforma autentica, profunda care sa dea un stat mai suplu, mai functional si cu mult mai economicos.    

Astept sa vad si eu un partid care se va inhama cu adevarat la o asemenea reforma, fie ca este vorba de regionalizare autentica sau de schimbarea legii de finantare a partidelor politice, atacand raul la radacina lui. Acela chiar va merita votat.   

Ioana Ene Dogioiu, ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!

Thursday, 14 November 2024

Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...

Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!

Thursday, 14 November 2024

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...

Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!

Thursday, 14 November 2024

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...