O lectie pentru Romania? FMI a scapat Turcia din mana

O lectie pentru Romania? FMI a scapat Turcia din mana
Turcia a rambursat marţi în totalitate datoriile către Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat premierul turc Tayyip Erdogan, făcându-şi astfel intrarea în clubul ţărilor care nu au datorii faţă de FMI, transmite AFP.
 
Premierul turc a explicat că o ultimă tranşă de 412 milioane de dolari (317 milioane de euro) a fost rambursată marţi instituţiei financiare internaţionale de Banca centrală a Turciei.
 
"După o lungă perioadă Turcia şi-a redus la zero datoria faţă de FMI. Doresc ca acest pas să fie unul propice pentru ţara noastră", a declarat marţi Erdogan în cursul unei intervenţii în faţa deputaţilor din formaţiunea sa, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care se află la putere. Premierul a adăugat că de acum înainte Turcia va investi veniturile fiscale în infrastructură.
 
La rândul său, vice-premierul turc, Ali Babacan, a subliniat că Turcia s-a angajat să contribuie cu până la 5 miliarde de dolari la operaţiunile FMI.
 
Începând din 1958, Turcia s-a îndatorat în mai multe reprize de la FMI. În anul 2008 Turcia a finalizat ultimul său acord stand-by semnat cu FMI în 2005, iar în 2010 a refuzat ajutorul Fondului după doi ani de negocieri cu instituţia financiară internaţională.
 
În 2010 şi 2011 economia turcă a înregistrat o revenire spectaculoasă în pofida crizei financiare globale, însă în 2012 ritmul de creştere al economiei turce a încetinit la 2,2%. Guvernul condus de Erdogan a demarat mai multe proiecte mari de infrastructură precum construirea celui de al treilea aeroport din Istanbul, care ar urma să devină cel mai mare aeroport din lume, relateaza Agerpres.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lucian Trufin: „Obiectivul meu este ca pacienții din spitalele aflate în cordoonarea Consiliului Județean Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

astăzi, 12:04
11

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienț...

Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ! (Foto)

astăzi, 11:35
153

O bătrână de 80 de ani din județul Botoșani a apelat 112 în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut ...

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
114

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...