O lectie autentica de patriotism!

O lectie autentica de patriotism!

 MIRCEA LUCESCU IN SEARA VICTORIEI  

Nu stiu daca Mircea Lucescu este un antrenor genial si nici daca Sahtiorul sau a jucat exceptional miercuri seara, pentru ca nu ma pricep la fotbal. M-a emotionat insa pana la lacrimi gestul pe care l-a facut imediat dupa ce echipa pe care o conduce a castigat Cupa UEFA. A desfasurat steagul Romaniei pe teren.

Nu avea absolut nicio obligatie sa faca asta. Echipa este din Ucraina, patronul la fel, este alcatuita din multi internationali, doar un roman, meciul s-a jucat in Turcia, Mircea Lucescu nu mai antreneaza de ani buni in Romania, iar relatiile sale cu FRF si conducatorii acesteia reprezinta, inteleg, amintiri triste si umilitoare.

Si totusi, ajuns pe culmile gloriei, Mircea Lucescu n-a privit inapoi cu manie, ci cu dragoste, n-a aruncat spre tara o smetie, ci i-a facut Romaniei o splendida reverenta.

Pe culmile gloriei, Mircea Lucescu a transformat victoria sa intr-o victorie romaneasca. Fara vorbe, fara fanfaronada, dar 100% explicit. Asa se face ca zeci de milioane de europeni care se uitau la televizor au vazut fluturand tricolorul romanesc si au asociat splendida performanta sportiva cu Romania.

Toate imnurile turistice, toate campaniile de promovare, toate brandurile de tara si toate spoturile publicitare posibile nu puteau face mai mult pentru imaginea Romaniei, dupa cum este greu de imaginat un gest mai frumos de patriotism autentic. Face mai mult decat toate declaratiile si toate despletirile de care avem parte zilnic pe la televizor.

Sigur, cei mai sceptici ar putea spune ca desfasurarea tricolorului a fost un gest de imagine, care ar trebui sa produca beneficii nu atat pentru Lucescu sr., cat pentru Lucescu jr., recent numit antrenor al nationalei. Ma indoiesc ca vreunul dintre cei doi mai are nevoie de o infuzie de popularitate, dar daca totusi este asa, Mircea Lucescu dovedeste din nou ca este extrem de inteligent si stie ca nu poti castiga mult decat daca intai ai oferit mult.

Si, ca o imensa ironie a sortii, Romania a devenit partasa la un imens succes sportiv exact sub ochii lui Mircea Sandu, cel acuzat ca ar fi ingropat fotbalul romanesc si care acum trebuie sa dea cu subsemnatul la DNA intr-un caz de coruptie.

Oare de ce romanii cei mai volorosi obtin rezultatele cel mai bune in strainatate, dupa ce in tara i-a tot tras lumea scunda de picioare, vorba poetului? Si cum se face oare ca tot ei dovedesc, de la distanta, cel mai sincer si frumos patriotism? O fi ceva in neregula cu sistemul nostru de valori?

Pana sa gasim raspunsurile cred ca suntem si noi datori cu o reverenta: Multumim frumos pentru bucatica din Cupa UEFA daruita Romanei, dar si pentru lectia de patriotism, domnule Mircea Lucescu!

Sursa: Ziare.com
Autor: Ioana Ene

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
164

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
309

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
71

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...