O importantă cercetătoare în arheologie a trecut la cele veșnice. Mesajul colegilor din cadrul Muzeului Județean din Botoșani

Silvia Marinescu-Bîlcu, o apreciată cercetătoare din cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, a trecut la cele veșnice. Aceasta a fost denumită de colegii din domeniu „doamna neoliticului românesc”.

Aceasta a efectuat o serie de cercetări pe teritoriul județului Botoșani, dintre care cea mai importantă a fost săpătura arheologică de la Drăgușeni – Ostrov, desfășurată în perioada 1970 – 1985.

 

„Colegii din cadrul Muzeului Județean Botoșani își exprimă regretul pentru plecarea spre cele veșnice a cercetătoarei Silviei Marinescu-Bîlcu, Doamna neoliticului românesc”, precizează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie din Botoșani.

Așezarea, descoperită de către pasionatul profesor Aristotel Crâșmaru, a fost cercetată sistematic sub coordonarea Silviei Marinescu-Bîlcu, fiind săpate arheologic și documentate 20 de locuințe, aducând date importante cu privire la cultura materială, modul de aranjare a așezării, tehnicile de construcție, precum și elemente de spiritualitate. 

Informațiile obținute ca urmare a săpăturilor de la Drăgușeni - Ostrov s-au concretizat cu publicarea lucrării monografice, respectiv „Drăguşeni. A Cucutenian Community, Bucureşti”, 2000, 198 pag., 190 fig., 4 planşe color (semnată în colaborare cu Alexandra Bolomey), lucrare de referință în ceea ce privește cercetarea Culturii Cucuteni din zilele noastre în general și de pe teritoriul județului Botoșani, în special.

Alte studii prin care a valorificat materialele arheologice rezultate din acest sit au adus așezarea cucuteniană în atenția specialiștilor, dintre care sunt enumerate: Drăguşeni (jud. Botoşani). Raport de săpături , Materiale şi Cercetări Arheologice, Tulcea, 1980, p. 100-102; Cercetările de la Drăguşeni, jud. Botoşani, Braşov, 1981, Materiale şi Cercetări Arheologice, Bucureşti, 1983, p. 82-85; Ecological, economic and Behavioural aspects of the Cucuteni A4 Community at Drăguşeni, Dacia, N.S., XXVIII, 1-2, 1984, p. 41-46 (în colaborare); Industria osului în aşezarea cucuteniană de la Drăguşeni-Ostrov (în colaborare), SCIVA, 39, 1988, 4, p. 331-353; Ceramica cucuteniană de la Drăguşeni: tradiţii, creaţii proprii, aspecte regionale , SCIVA, 40, 1989, 3, p. 215-239 +15 planşe; Elemente târzii în ceramica Cucuteni A de la Drăguşeni şi relaţiile acestora cu descoperirile de la Traian-Dealul Fântânilor, Memoria Antiquitatis, XIX, 1994, p. 115-126.   





 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Se găsesc în magazin și le folosește toată lumea. Medic din Botoșani: „Ne plac urechile murdare” (Video)

Friday, 16 May 2025

Nu există pacient care să nu fi folosit o dată în viață bețișoarele de urechi. Deși ele nu sunt recomandate de medici, oamenii continuă să le folosească și, totuși, se găsesc &icir...

Managerul de la „Mavromati”, „luat la bani mărunți” de șefii CJ! Iftime: „Vă declar public toată susținerea mea numai să rezolvați. Cu RUNOS sau fără RUNOS. Habar nu am” (Video)

Wednesday, 14 May 2025

Șefii Consiliului Județean Botoșani „l-au pus la zid” pe Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”. Atât Constantin Bursuc, vicepre...

Exerciții tactice și tehnico-științifice de criminalistică la Botoșani, protocol de colaborare între IPJ și CJ! (Video)

Wednesday, 14 May 2025

Un important protocol de cooperare a fost aprobat, miercuri dimineață, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Botoșani. Protocolul este încheiat între Consi...