O femeie roma analfabeta a fost condamnata de judecatori la 4 ani de SCOALA. De ce spune ca ar prefera inchisoarea

O femeie roma analfabeta a fost condamnata de judecatori la 4 ani de SCOALA. De ce spune ca ar prefera inchisoarea
Judecatorii au condamnat o analfabeta de 37 de ani la... scoala. Femeia s-a ocupat cu afaceri ilegale cu fier vechi, iar prejudiciul adus statului depaseste un milion si jumatate de lei, spun procurorii. Cum a adus in instanta argumentul ca nu stie carte, si de aceea NU si-a dat seama ce face, magistratii au decis s-o trimita in clasele primare, de-a lungul celor 4 ani de inchisoare cu suspendare pe care i-a primit, arata Åžtirile ProTV.
 
Cand si-a auzit condamnarea, femeia nu s-a aratat prea dornica sa-si pregateasca abecedarul si ghiozdanul de boboc. Mama a doi copii, ar putea fi colega de clasa, la toamna, cu fiul ei cel mare, in varsta de 8 ani. Nu stie daca nu cumva ar fi mai bine la inchisoare decat la scoala.

In plus, ea aduce argumentul traditiei tiganesti, dupa care toate deciziile casei se iau de catre sot.

Asa ca femeia nu stie daca va fi lasata de barbatul ei sa mearga la scoala.

"E bine sa mearga la scoala decat sa o aresteze, sa se mai gandeasca, sa vina sotul acasa si o sa dea o dezleganie cum vrea, ori...ori...".

In comunitatea din Ciurea, IaÅŸi, doar cateva persoane au terminat 8 clase sau liceul. Multi au facut, prin intermediul unor fundatii, doar ciclul primar, ca sa invete cifrele si literele si sa poata lua, dupa aceea, permisul de conducere auto.

Judecatorii spun ca au mai fost doar cateva asemenea cazuri de-a lungul anilor. In general sunt obligate la studii persoanele care au adoptat o conduita devianta si au nevoie de indrumare. Magistratii spun ca, in cazuri ca acestea, pedeapsa e menita sa reabiliteze social persoana condamnata, si sa-i dea o sansa de a se indrepta.

Judecator Andreea Trifan, vicepresedintele Tribunalului Iasi: "Judecatorul din cadrul Tribunalului Iasi a dispus instituirea obligatiei in sarcina condamnatei de a urma cursuri de invatamant primar".

Instanta a decis, de asemenea, ca femeia sa inapoieze statului paguba de peste 1,5 milioane de lei, insa familia nu are nici o avere. Ar putea face pentru asta - munca in folosul comunitatii. Iar daca nu se va duce la scoala, pedeapsa ar putea fi transformata in inchisoare cu executare.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
25

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
35

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
289

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...