O familie din Botoşani a fost scoasă din casă în papuci, din cauza unui debit către un fost cămătar! FOTO

Cumplite imagini au fost văzute vineri într-o scară de bloc de pe strada Împărat Traian: o mamă şi copila ei, de 15 ani, au fost scoase din casă în papuci de noul proprietar al apartamentului care a apelat la un executor judecătoresc pentru a duce la îndeplinire o decizie care poate fi caracterizată oricum, dar nu omenoasă.

Povestea începe în 2007, atunci când soţii Maria şi Romică Vărvăruc au apelat la un cămătar botoşănean, Emil Buhaschi, pentru un împrumut de 5.000 de euro. Cu această ocazie s-a încheiat şi un contract de împrumut, autentificat la un notar şi a fost completat cu un contract de garanţie imobiliară, în care se stipula că nereturnarea împrumutului duce la "confiscarea" apartamentului de către cămătar. Împrumutul urma să fie restituit în zece luni, suma totală urmând să fie de 7.000 de euro.

Numai că oamenii nu au reuşit să restituie împrumutul, dar nici cămătarul nu i-a stresat cu insistenţe. Abia în 2010, cămătarul declanşează procedura de executare silită în baza contractului de garanţie imobiliară, afirmând că familia trebuie să-i returneze 10.000 de euro. Familia Vărvăruc susţinea însă că a achitat până la acel moment în jur de 3.000 de euro, în ritmul în care obţinea bani.


Încep luptele în instanţă

În atari condiţii, familia face plângere penală împotriva cămătarului, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani dispune neînceperea urmăririi penale. Familia Vărvăruc deschide acţiune în instanţă împotriva deciziei Parchetului, dar şi aceasta este respinsă de Judecătoria Botoşani, care menţine neînceperea urmăririi penale împotriva lui Buhaschi.

Oamenii nu renunţă şi continuă lupta în instanţă pentru a-şi salva apartamentul, însă în 2015 primesc încă o lovitură: Biroul Executorului Judecătoresc Manoilă scoate apartamentul la vânzare, însă la prima strigare nu se prezintă niciun client. Cum preţul scade la următoarea licitaţie, apare o surpriză: cumpărătorul este Emil Buhaschi, cel care achiziţionează apartamentul cu suma de 74.000 de lei! Din sumă, îşi trage datoria, achită debitele către furnizorii de utilităţi, trece toate contractele cu furnizorii pe numele lui şi deschide un cont pe numele familiei Vărvăruc în care depune 16.500 de lei, suma rămasă în urma achitării datoriilor.

Imediat apelează la o agenţie imobiliară care să-i găsească un client căruia să-i vândă apartamentul cu 26.000 de euro, iar agenţia ridică anunţul vânzării apartamentului pe un site de vânzări online. Familia Vărvăruc deschide o nouă acţiune în instanţă în care contestă valoarea estimată a apartamentului, de 74.000 de lei, însă până în acest moment instanţa nu a soluţionat-o.

Intervine executarea silită

În atari condiţii, vineri dimineaţă, Buhaschi s-a prezentat la apartament alături de executorul judecătoresc Sânziana Secrieru şi o trupă de jandarmi care să asigure securitatea acestuia, aşa cum scrie la lege. Intrarea în forţă în apartament a avut loc în contextul în care în casă se afla proprietara şi fiica ei de 15 ani care au fost flancate şi împinse din casă, în hainele în care erau, fără să aibă posibilitatea să-şi ia nimic! În urma lor, executorul a făcut tabel cu bunurile găsite în casă şi a plecat, lăsându-l pe noul proprietar în interior şi pe foştii proprietari pe scara blocului. La adresă a fost chemat însă şi un echipaj de Ambulanţă, care să ofere îngrijiri medicale femeii aflate în şoc.



Vecinii au ieşit şi ei, impresionaţi de drama familiei, al cărei tată este la muncă, pe un şantier la Bacău, iar fiul cel mare este plecat în străinătate la muncă, tocmai pentru a ajuta cu bani. Oamenii povesteau că soţii Vărvăruc au făcut mai multe cercetări în privinţa cămătarului şi au aflat că ar fi în jur de 80 de contracte de împrumut. Potrivit acestora, un alt debitor s-ar fi spânzurat, iar un altul ar fi făcut infarct în timp ce dădea declaraţii anchetatorilor şi a murit.

Emil Bihaschi admite că a dat bani cu camătă până în 2010 (în 2011 apărând legea care interzice această practică, n.r.) însă doar în două cazuri s-a ajuns la executarea silită- familia Vărvăruc şi o altă familie- prietenă a familiei Vărvăruc. Mai mult, el susţine că dacă familiile îşi plăteau datoriile la timp nu s-ar fi ajuns în această situaţie, mai ales că din 2010, de când au început procesele, cei doi soţi aveau timp să facă rost de bani să-şi plătească debitul.

În 30 de zile, familia Vărvăruc trebuie să golească locuinţa. Şi asta pentru o datorie de 7.000 de euro.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi pune în „dezbatere” programele PSD și PNL, chiar dacă liberalii au fugit de confruntare!

astăzi, 13:00

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că, după fuga liberalilor de la o dezbatere pe propunerile electorale, va prezenta în absența acestora programele de ...

IPJ Botoșani: Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege!

astăzi, 12:30

Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă într...

Valeriu Iftime, vot pentru ”un președinte credincios, care iubește poporul” (Foto, Video)

astăzi, 12:29

Însoțit de liberalii din echipa de campanie, Valeriu Iftime a votat duminică la amiază într-o circumscripție electorală din localitatea Cătămărăști Deal, comuna Mihai Eminescu. ...