O casa sigura, o viata-n plus! - GALERIE FOTO

Campania "O casa sigura, o viata-n plus – respectati masurile de prevenire", demarata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Botosani ala sfarsitul anului trecut trecut continua.

Dupa ce saptamana trecuta peste 500 de copii si adulti aflati in Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botosani au participat la o instruire a personalului din cadrul Compartimentului de Pregatire a Populatiei privind apararea impotriva incendiilor provocate de copii, astazi peste 600 de copii si adulti s-au oprit pe Pietonalul Unirii din municipiul resedinta de judet pentru a asculta sfaturile pompierilor si au admirat tehnica din dotarea inspectoratului.
Actiunea a demarat la ora 11.00.

Pe langa sfaturi, copiii au primit si pliante care contin reguli si masuri de prevenire a incendiilor in locuinte si gospodarii cetatenesti.

Urmatoarea intalnire a pompierilor cu copiii va avea lor pe 14 august, in Parcul Tineretului din municipiul Botosani. In municipiul Dorohoi, angajatii ISU Botosani vor tine lectii despre prevenirea incendiilor in Parcul Brazi, Parcul Chole si Parcul Central in zilele de 24, 25 si 26 august, incepand cu ora 11.00.

Demarata de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta campania isi propune reducerea numarului de victime in urma incendiilor, constientizarea cauzelor si imprejurarilor favorizante ale incendiilor, crearea spiritului preventiv, cunoasterea modului de apelare la serviciul unic pentru apeluri de urgenta 112, cunoasterea si exersarea modului de comportare in cazul producerii unui incendiu.

Primul proiect al campaniei "O casa sigura, o viata-n plus – repectati masurile de prevenire" are ca titlu "Prevenirea incendiilor in locuinte si gospodarii cetatenesti".

Prin derularea proiectului se doreste cresterea sigurantei copiilor, reducerea substantiala a pierderilor de vieti omenesti, bunuri materiale, precum si a daunelor produse mediului inconjurator.

Din cele 187 de incendii inregistrate pe teritoriul judetului Botosani in primele 6 luni ale anului 2009, 26 au fost provocate de copii lasati nesupravegheati. Majoritatea evenimentelor cu foc s-au produs la gospodariile cetatenesti din mediul rural, in principal la depozitele de furaje, focul propagandu-se si la anexele gospodaresti. Mijloacele de aprindere folosite au fost bricheta si chibriturile.

Jocul copiilor cu focul a provocat pagube in valoare de 138.900 lei.
Prin actiunea pompierilor, ajutati in unele cazuri de membrii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, ai fost salvate bunuri materiale in valoare de 1.929.981 de lei.

Copiii trebuie sa cunoasca rolul focului in viata omului si sa inteleaga efectele utilizarii incorecte a acestuia,  motiv pentru care adultii in grija carora se alfa acestia fie ca este vorba de parinti, bunici, bone sau educatori sunt obligati, chiar si de legislatia in domeniu, sa ia toate masurile pentru prevenirea jocului copiilor cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii.

Pentru prevenirea producerii unor incendii in locuinte sau gospodarii recomandam persoanelor implicate in cresterea, educarea si supravegherea copiilor urmatoarele reguli si masuri de p.s.i. :

-supravegherea permanenta a copiilor si nelasarea la indemana acestora a mijloacelor care pot produce aprinderea (chibrituri, brichete, lumanari, etc.);
-interzicerea accesului si jocului copiilor in apropierea depozitelor de furaje, poduri, magazii, grajduri, etc.;
-interzicerea folosirii de catre copii a aparatelor electrice si electrocasnice (resouri, fiare de calcat, aragaze,etc.);
-interzicerea lasarii singuri  sau incuierii copiilor in locuinte in care functioneaza sobe sau mijloace de gatit (sobe, aragaze, resouri, etc.).

"Avand in vedere ca ne apropiem cu pasi repezi de 15 septembrie facem precizarea ca si pentru anul scolar 2009-2010 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Botosani va sprijini personalul didactic in educarea antiincendiu a copiilor", a precizat plutonier Dorina Lupu, subofiter Birou Relatii Publice Botosani.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

astăzi, 20:08

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

astăzi, 19:40

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

astăzi, 19:17

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...