O bunicuță a ținut zeci de ani la ușă „piatra” de un milion de euro. Povestea fascinantă a tezaurului a intrat în atenția presei internaționale! (Foto)

La un moment, hoții au prădat-o de bijuteriile de aur, dar nu au dat nicio atenție comorii, considerând-o doar o piatră banală.

O femeie din județul Buzău a folosit decenii întregi o piatră luată din albia unui râu ca simplu opritor de ușă. În realitate, este vorba de cea mai mare bucată de chihlimbar din lume și valorează un milion de euro. Povestea neobișnuită a pietrei de 3,5 kilograme, aflată în prezent la un muzeu din Buzău, a fost preluată de renumitele publicații Science Alert și El Pais.

Chihlimbarul este format din rășină de copac, veche de milioane de ani. Cu timpul, substanța foarte vâscoasă se fosilizează într-un material dur, cu nuanțe maronii și roșiatice calde. Chihlimbarul este recunoscut pe scară largă ca o piatră prețioasă deosebit de valoroasă.

Rumanitul este un top de chihlimbar apreciat unanim

În jurul satului Colți, în gresia de pe malurile râului Buzău, bucățile din această piatră rară se caută și se exploatează încă din anii 1920, potrivit Digi24. Cunoscut sub numele de rumanit, acest tip de chihlimbar este renumit și apreciat unanim pentru gama sa extinsă de nuanțe roșiatice profunde.


Sursă foto: Muzeul județului Buzău

Bunicuța care a găsit bucata de rumanit locuia în satul Colți (județul Buzău). A dus bolovanul acasă și l-a folosit ca opritor de ușă, fără să-și dea seama de valoarea sa. La un moment, hoții au prădat-o de bijuteriile de aur, dar nu au dat nicio atenție comorii, considerând-o doar o piatră banală, conform Bugetul.ro.

După moartea femeii, ruda care i-a moștenit casa a realizat faptul că piatra ar putea fi valoroasă. A dus-o imediat la Muzeul din Buzău, iar reprezentanții acestuia au trimis-o pentru evaluare specializată la experții de la Muzeul de Istorie din Cracovia (Polonia). Potrivit acestor experți, chihlimbarul are probabil între 38 și 70 de milioane de ani.


Tezaurul este clasific drept comoară națională a României

„Descoperirea are o mare semnificație atât la nivel științific, cât și la nivel muzeal”, a declarat pentru El Pais Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău. Clasificată drept comoară națională a României, bucata de chihlimbar este expusă la acest muzeu din anul 2022.

Science Alert menționează un caz asemnătător, al unui bărbat din statul american Michigan. Acesta a folosit o bucată mare de piatră ca opritor de ușă, dar zeci de ani mai târziu s-a descoperit că era vorba despre un meteorit în valoare de 100.000 de dolari.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Locul unei viitoare case sociale, sfințit de un sobor de preoți într-o comună din Botoșani! (Foto)

astăzi, 14:45

Duminică, la Gorbănești, a avut loc slujba de sfințire a locului unde urmează să se construiască o casă socială a parohiei Gorbănești. La această slujbă au participat și ceilalți pre...

Tânăr rugat de un moldovean să-i aducă o mașină radiată, a fost prins în Vama Stânca!

astăzi, 14:32

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un cetățean român, care s-a prezentat la controlul de frontieră cu un...

Eveniment tragic la începutul săptămânii: Un bărbat și-a pierdut viața după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra!

astăzi, 14:32

Un bărbat de 35 de ani și-a pierdut viața, după ce s-a răsturnat cu utilajul pe care îl manevra. Tragedia s-a produs în localitatea Viișoara Mică, astăzi, la prânz. La fa...