O botoșăneancă i-ar putea scăpa pe români de amenzile date pe perioada stării de urgență

O botoșăneancă i-ar putea scăpa pe români de amenzile date pe perioada stării de urgență

Românii ar putea scăpa de amenzile date de poliție pe perioada stării de urgență instituite din cauza epidemiei de coronavirus, iar cea care a inițiat acest lucru este o botoșăneancă, Renate Weber, Avocatul Poporului.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate 290.000 de sancţiuni contravenţionale, iar valoarea totală a acestora este de 570 de milioane de lei - adică peste 110 milioane de euro, o cifră mai mare decât impozitul pe profit încasat de stat de la toate firmele din țară pe parcursul a 4 luni.

Amenzile date românilor ar putea fi anulate dacă Curtea Constituțională a României va lua în dezbatere pe data de 6 mai sesizările formulate de Avocatul Poporului, botoșăneanca Renate Weber, care a contestat ordonanțele prin care a fost instituită starea de urgență în contextul epidemiei de nou coronavirus.

Dacă CCR va decide că starea de urgență nu a întrunit elementele de constituționalitate, e posibil ca toate amenzile care s-au dat în aceasta perioada să nu aibă fundament legal.

Cel puțin asta crede fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care susține că statul a exagerat cu valoarea amenzilor aplicate pe perioada stării de urgență, mai ales în ceea ce privește valoarea acestora, mult prea mari ținând cont de veniturile salariale din România.

"S-a exagerat, este specific romanesc, s-a sărit calul. Sunt mult prea mari amenzile raportat la câștigul populației și nu cred ca populația va putea să le plătească. De unde bani, mai ales în perioada de criză! Pe o parte statul le dă bani oamenilor ca să poată supraviețui, prin șomaj tehnic, pe de alta, le dă amenzi de nu se pot încadra în niciun fel să le plătească. Probabil că de data asta CCR va fi de acord cu Avocatul Poporului și atunci mă întreb cine va mai plăti aceste amenzi. Dacă obiecțiile privind amenzile vor fi declarate de CCR neconstituționale, toate amenzile care se aplică vor fi anulate, pentru ca vor fi date în baza unei legi declarate neconstituționale. Pentru asta, cine primește amenzi va trebui să le conteste în justiție dacă crede că nu au fost corect aplicate", a explicat Augustin Zegrean pentru Digi 24.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat CCR cu privire la starea de urgență pe teritoriul României, iar vizat de sesizare este și articolul referitor la amenzi.- ”constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.”

Reamintim că Guvernul a majorat, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă nivelul amenzilor aplicate pe perioada stării de urgenţă atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.

Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.

În schimb, dacă amenzile vor rămâne valabile, istoricul celor 30 de ani de democrație ne arată că 95% din cei care le-au primit vor părăsi România însoțiți de familii, ceea ce ne-ar pune in fața unui nou val de migrație, de cel puțin 500 de mii de persoane. Iar acest lucru din cauza valorilor mult prea ridicate ale amenzilor, care, raportat la veniturile populației, sunt cel mai mari din Europa.