Numarul diabeticilor, in crestere la nivelul judetului Botosani

Numarul diabeticilor, in crestere la nivelul judetului Botosani
Numarul bolnavilor de diabet din judetul Botosani aflati in evidentele medicilor este in continua crestere. Cauzele principale care duc la aparitia diabetului zaharat sunt sedentarismul, alimentatia incorecta, fumatul si, nu in ultimul rand, stresul.

Conform statisticilor Directiei de Sanatate Publica Botosani, de la inceputul acestui an, 319 botosaneni au fost diagnosticati cu diabet zaharat. Medicii specialisti sustin, insa, ca cifra este mult mai mare deoarece exista foarte muti bolnavi care inca nu si-au descoperit boala. Astfel, daca la inceputul anului in judet erau inregistrate 10.656 de cazuri, acum sunt 10.975. Dintre acestia, 2.041 sunt insulino- dependenti, iar cea mai mare parte, 8.872, reusesc sa isi controleze nivelul glicemiei doar cu tratament constand in pastile si regim alimentar.

Ingrijorator este, insa, faptul ca si numarul copiilor cu varste foarte mici, bolnavi de diabet zaharat, este in crestere. Conform statisticilor DSP, in momentul de fata in judetul Botosani sunt 34 de copii suferind de aceasta boala, cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani. In cazul copiilor, cel mai frecvent este diabetul de tip I, ceea ce presupune ca micutii sunt insulino-dependenti. 

"In cazul copiilor foarte mici mecanismul aparitiei aceste boli este cu totul altul decat in cazul adultilor. Este vorba despre un mecanism imunologic. In cazul copiilor cu varste extrem de mici, apar anticorpi anti-celule beta pancreatice care, practic, nu fac altceva decat sa distruga pancreasul, nemaiavand cine sa secrete insulina", a explicat medicul Carmen Galiano, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.

"In ceea ce ii priveste pe adulti, cauzele sunt mai clare. Alimentatia este principala cauza, urmata de sedentarism si fumat. Tocmai din acest motiv foarte multi bolnavi de diabet sunt si obezi", a precizat medicul Carmen Galiano. "Miscarea si alimentatia corecta sunt extrem de importante in preventia diabetului. Practic, trebuie sa evitam, in primul rand, sa ne ingrasam. Pentru ca persoanele care sufera de obezitate sunt predispuse la diabet. Asadar, pentru a preveni aceasta boala trebuie, cu alte cuvinte, sa abordam un stil de viata sanatos: fara excese alimentare, fara alcool, fara tigari si cat mai multa miscare", a mai spus Carmen Galiano.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

astăzi, 19:14
4

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...

Campanie de colectare deșeuri electrice și electronice în municipiul Botoșani, iată care sunt punctele de colectare!

astăzi, 18:41
38

De ce să predai spre reciclare deșeurile de echipamente electrice?Deșeurile electrice și electronice conțin pe de-o parte substanțe periculoase pentru mediu și sănătate și pe de altă pa...

Botoșănean prins la ieșirea din oraș conducând fără permis o mașină cu numere false!

astăzi, 18:11
46

În cursul zilei de luni,29 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani –Biroul Rutier au oprit pe Șoseaua Iașului din municipiul Botoșani un autoturism condus...