Numărul autovehiculelor înmatriculate în județul Botoșani a crescut cu peste 20%, în ultimii trei ani, ajungând la aproape 125.000, a declarat, vineri, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPÎV), comisarul de poliție Marian Ciornea.
„Din păcate, realitățile rutiere s-au modificat puțin și se reflectă inclusiv în activitatea noastră. La ultima întâlnire, din septembrie 2019, activitatea se desfășura într-un cadru care aduna în jur de 105.000 de autovehicule în județul Botoșani, iar după trei ani de zile avem o creștere de aproximativ 21%, adică suntem în interiorul unui parc auto de 125.000 de vehicule, ceea ce îngreunează. Această creștere se vede și în stradă, cu ochiul liber, fără să mai cuantificăm noi în statistici. Creșterea asta comportă o oarecare modificare în activitățile noastre”, a afirmat oficialul SPCRPÎV Botoșani, în cadrul unei ședințe pe tema optimizării traficului rutier, organizată la Instituția Prefectului.
Potrivit sursei citate, o creștere similară s-a înregistrat și în rândul posesorilor de permis de conducere.
„Creșterea este destul de mare. Astăzi în Botoșani suntem cel puțin 150.000 de conducători auto față de 130.000 acum trei ani. Și ăsta este un aspect pe care ar trebui să îl luăm în calcul în eventualitatea de a găsi niște soluții să îmbunătățim condițiile rutiere”, a spus Marian Ciornea.
El s-a adresat instructorilor auto prezenți la întrunire, atrăgând atenția asupra scăderii procentului de promovabilitate a candidaților care susțin proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere.
„Îmbunătățirea trebuie să apară, pentru că acum este o înrăutățire. Promovabilitatea examenului teoretic a înregistrat o scădere de 4%. În decursul activității noastre, am întâlnit solicitări din partea formatorului rutier de a influența cumva scăderea dificultății probei teoretice. Zilele trecute, un fenomen s-a întâmplat. Toată lumea știa, de la profesor, de la instructor, de pe site-ul Direcției, cum arată proba teoretică. S-a schimbat o parte din baza de întrebări și s-a prăbușit procentul. Se urmărește pregătirea exclusiv pentru admiterea la examen și nu pentru conducerea propriu-zisă”, a arătat comisarul șef Marian Ciornea.