Nu toti bugetarii au liber in 2 si 3 mai. Vezi cine se va duce la serviciu joi si vineri!

Nu toti bugetarii au liber in 2 si 3 mai. Vezi cine se va duce la serviciu joi si vineri!
Zilele de 2 si 3 mai 2013 au fost declarate nelucratoare pentru personalul din sectorul bugetar, potrivit unui act normativ publicat recent in Monitorul Oficial. Astfel, calculand si weekend-ul, bugetarii se vor bucura de nu mai putin de 6 zile libere, avand in vedere ca 1, 5 si 6 mai sunt oricum nelucratoare, conform Codului Muncii. Pe de alta parte, sunt si cateva categorii de bugetari care nu beneficiaza de aceasta mini-vacanta.

Conform Codului Muncii, in luna mai 2013 sunt 3 sarbatori legale, traduse in zile libere pentru salariati: 1, 5 si 6 mai. Totusi, personalul din sectorul bugetar va beneficia de mai multe zile libere in perioada ce urmeaza, in baza Hotararii Guvernului nr. 79/2013 ce stabileste ca zilele de 2 si 3 mai 2013 sunt nelucratoare.
 
Prin urmare, bugetarii se vor bucura de nu mai putin de 6 zile libere, in perioada 1-6 mai.
 
Potrivit HG nr. 79/2013, salariatii trebuiau sa recupereze cele 2 zile libere in datele de 13 si 20 aprilie 2013. Pe de alta parte, institutiile publice pot stabili si o altfel de recuperare, prin prelungirea programului zilnic de lucru pana la sfarsitul lunii aprilie. "Pentru zilele stabilite ca zile libere (...) institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in zilele de 13 aprilie 2013, respectiv 20 aprilie 2013 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 30 aprilie 2013, potrivit planificarilor stabilite", se mai precizeaza in hotararea mentionata.
 
Cine va munci in 2 si 3 mai 2013?
 
Totusi, nu toti bugetarii vor avea parte de cele 2 zile libere acordate de stat.

Astfel, actul normativ prevede ca zilele libere NU se vor acorda in cazul locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
De asemenea, zilele libere nu se acorda nici magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in 2 si 3 mai si nici participantilor in aceste procese.
 
Mai mult decat atat, potrivit HG nr. 79/2013, in datele de 2 si 3 mai vor veni la serviciu inclusiv angajatii Trezoreriei Statului care desfasoara in zilele respective activitati stabilite prin Ordin emis de Ministerul Finantelor Publice. Vezi AICI mai multe detalii despre programul Trezoreriei in perioada urmatoare.
 
Conform actului normativ, chiar si angajatii din sectorul privat se vor putea bucura de aceste zile libere, "in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel".

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
173

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
355

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
92

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...