Nu toate PFA-urile plătesc CAS în 2016. Iată cum să afli dacă tu plătești!

Categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii  se referă la persoanele obligate de stat să-și declare și să-și plătească contribuția de asigurare socială în 2016. Înainte de a analiza obligativitatea persoanelor fizice autorizate (PFA) de a plăti contribuția de asigurări sociale (în vorbirea curentă: CAS), este necesar să explicăm niște termeni/ expresii utilizate în textul legii.

Baza de calcul = valoarea la care aplicăm cota de contribuție, ca să aflăm exact câți lei trebuie să plătim statului.
Cote de contribuție = procentul pe care îl aplicăm la baza de calcul (art. 138 Cod Fiscal).
Persoane fizice care realizează venituri din activități independente = în practică, cel mai des întâlnite, formele de organizare de tip PFA/PFI.
Venit realizat în anul precedent = Venit Brut – (Cheltuieli efectuate în scopul desfășurării activității – CAS).

1. Cine plătește CAS anticipat, în 2016?

Art. 148 din Codul Fiscal indică mai multe aspecte decât simplul calcul al CAS-ului.

Esența este la alin. (4) care indică condițiile de încadrare în categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii. Expresia "după caz" din prima frază de mai jos substituie un "sau".

"Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) şi (2) se încadrează în categoria asiguraţilor obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;

b) venitul lunar estimat a se realiza (…) depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;

c) valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 69, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit Citeste mai departe...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce fac botoșănenii când primesc alerte cu drone? – VIDEO

Thursday, 5 November 2026

Organizația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei trage un nou semnal de alarmă: zona de Nord-Est a României a fost lăsată fără apărare în fața agresiunilor rusești. Autoritățil...

Accident cu trei mașini pe Calea Națională, în această seară. O femeie a fost transportată la spital!

Thursday, 5 November 2026

O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma unui accident rutier produs pe Calea Națională din municipiul Botoșani, în această seară. În eveniment au fost impl...

Ploile se opresc, însă vine gerul. Meteorologii anunță temperaturi de până la minus 10 grade!

Thursday, 5 November 2026

După mai multe zile de ploi și vreme închisă, meteorologii vin cu vești bune. În zilele următoare vom avea parte de un cer însorit, însă nopțile vor deveni mai friguroas...