Nu-ti platesti impozitele pana la 31 martie? Statul ti-ar putea suspenda ajutoarele sociale si indemnizatia de crestere a copilului

Nu-ti platesti impozitele pana la 31 martie? Statul ti-ar putea suspenda ajutoarele sociale si indemnizatia de crestere a copilului
Statul ar putea suspenda dreptul la ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului pentru cei care nu isi achita obligatiile fiscale. Mai exact, in cazul in care beneficiarii acestor ajutoare sociale nu isi achita taxele si impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an, dreptul la plata ar putea fi suspendat pe o perioada de 5 luni.

Legea nr. 166/2012, care aproba OUG nr. 124/2011, reglementeaza mai clar acordarea de beneficii de asistenta sociala si, in acelasi timp, majoreaza termenul pana la care pot fi achitate taxele si impozitele pentru cei care primesc ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului.

Legea, in vigoare din octombrie 2012, modifica 4 acte normative si anume:

-Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat - care stabileste ca familiile si persoanele singure, cetateni romani, au dreptul la un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala, care se asigura prin acordarea ajutorului social lunar.

-Legea nr. 277/2010 - stabileste ca statul poate acorda alocatie pentru sustinerea familiei, ca forma de sprijin pentru familia cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani. "Acordarea alocatiei are drept scop completarea veniturilor familiilor in vederea asigurarii unor conditii mai bune pentru cresterea, ingrijirea si educarea copiilor, precum si stimularea frecventarii de catre copiii de varsta scolara, aflati in ingrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de invatamant, organizate potrivit legii", se arata in actul normativ amintit.

-OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului - care prevad ca parintii au dreptul la o indemnizatie de crestere a copilului in cuantum de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, pentru fiecare dintre nasteri.

Conform prevederilor legale, pentru a-si putea mentine drepturile la ajutoarele de la stat prevazute de aceste acte normative, beneficiarii trebuie sa-si achite taxele si impozitele pentru bunurile pe care le detin in proprietate. Aceasta obligatie trebuie indeplinita pana la 31 ianuarie a fiecarui an, atunci cand este si verificata de autoritati.

Practic, primarii verifica daca beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligatiile de plata catre bugetul local si intocmesc situatia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat aceasta conditie, pe care o transmit mai departe agentiilor teritoriale.

Regulile vechi, aplicabile pana in 2012, stabileau ca, daca beneficiarii nu-si plateau taxele si impozitele pana la 31 ianuarie, primarul suspenda acordarea ajutorului social pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii februarie.

Totusi, Legea nr. 166/2012 a modificat aceasta prevedere, majorand termenul pana la care pot fi achitate impozitele. Mai exact, s-a introdus o perioada de gratie de 60 de zile pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp in care pot achita aceasta datorie si astfel se poate evita suspendarea platii ajutoarelor sociale. Concret, acestia isi pot achita impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an.

In cazul in care nici pana la aceasta data beneficiarii nu si-au platit datoriile, dreptul lor la ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului se suspenda pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.

Pe de alta parte, daca beneficiarii isi achita obligatiile legale fata de bugetul local in timpul celor 5 luni de suspendare, plata dreptului se reia incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii. In schimb, daca in cursul acestor 5 luni nu sunt achitate datoriile, dreptul la ajutor inceteaza.

Atentie! Persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau mai multor copii nu sunt obligate sa achite taxele si impozitele, mentinandu-si, chiar daca nu platesc, drepturile de ajutor social.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
181

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
959

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
476

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...