NU IGNORA: Infecțiile urinare, coșmarul femeilor tinere și al bărbaților trecuți de 50 de ani

Netratate, infecțiile de la nivelul tractului urinar expun sănătatea la riscuri majore. Iată semnele care le trădează și măsurile care trebuie luate.

Infecțiile tractului urinar sunt des întâlnite, femeile fiind mai expuse decât bărbații: frecvența depinde de vârstă și sex, aproximativ 50% din femei și 15 % din bărbați suferind cel puțin o infecție a tractului urinar de-a lungul vieții. Faptul că femeile fac mai des astfel de infecții decât bărbații este cauzat de anatomia aparatului urinar, identic la ambele sexe cu excepția uretrei. Acest organ care închide aparatul renal are dimensiuni mai mici în cazul femeilor și astfel devine permisiv în fața germenilor.

"Sunt afecțiuni inflamatorii produse de diferite microorganisme care ajung la nivelul aparatului urinar, unde se dezvoltă și determină în timp modificări în funcționarea normală a rinichilor și a căilor urinare. Se întâlnesc la nivelul: aparatului urinar superior – rinichi, uretere (nefrite, glomerulonefrita) și aparatul urinar inferior – uretra, vezica urinară (uretrita, cistita)", sunt explicațiile experților clinicii ExMedica din București.

De ce sunt mai expuse femeile

Infecțiile urinare în adolescență și la vârsta adultă apar mai frecvent la femei deoarece proximitatea dintre anus și oficiul extern al uretei (meatul) facilitează accesul la uretră a bacteriilor intestinale cu proveniență rectală, în plus, uretra femeii este mai scurtă decât cea a bărbatului, ceea ce facilitează contaminarea vezicii de către bacterii. Astfel, anatomia sistemului urinar feminin crește în mod considerabil riscul apariției unei infecții urinare.

Infecțiile urinare la bărbați apar în general după vârsta de 50 de ani la cei cu afecțiuni ale prostatei (hipertrofia sau inflamația prostatei) care împiedică golirea completă a vezicii.

Ce analize sunt necesare

Pentru a stabili un diagnostic corect și un tratament optim este obligatoriu să se efectueze următoarele investigații:

-examen de urină – care determină prezența leucocitelor, hematiilor;
-urocultura – precizează tipul microbului, prezența sa cuantificându-se;
-teste de sânge – pentru a controla funcția rinichiului (uree, creatinină, acid uric) și sindromul infecțios (VSH -fibrinogen), PCR (proteina C, un indicator foarte sensibil și fidel);
- ecografie de tract urinar (care poate evidenția anomalii ale rinichiului,căilor urinare, prezența refluxului vezico-ureteral sau litiazei renale.

La acestea se adaugă și alte investigații recomandate de medic în funcție de simptome și eventuale boli asociate.

Complicațiile infecțiilor urinare:

Când infecția nu este tratată la timp sau medicamentele nu sunt adecvate crește riscul complicațiilor.

Infecțiile urinare cronice pot duce la leziuni renale. Avansarea rapida a infecțiilor de tract urinar duce la insuficiența renală, deshidratare, septicemie sau chiar moarte. Infecțiile urinare pot apărea la orice vârstă, se pot trata foarte ușor, dar netratate duc la distrugerea sistemului urinar, a rinichilor, punând în pericol viața. Infecțiile urinare constituie o problema majoră în sarcină, căci gravidele sunt mai predispuse la infecții urinare din cauza modificărilor hormonale și mecanice locale

Tipuri de infecții urinare

Cistita
Este cea mai frecventă formă de infecție urinară (inflamație a mucoasei veziculare) ce se manifestă clinic prin dureri suprapubiene, tulburări la urinat, senzație de arsuri la nivelul uretrei, urinare noaptea, urină tulbure, dureri lombare, hematurie (sânge în urină).

Cistita este cauzată de infecțiile cu:
-bacterii precum E-Coli în aproximativ 80% din cazuri;
n klebsiella (5% din cazuri);

Uretrita
O infecție localizată la nivelul uretrei (canalul care face legătura între vezică urinară și exterior), transmisibilă pe cale sexuală, frecventă în cazul bărbațiilor, rară la femei.

Manifestări clinice:
-mâncărimi la nivelul uretrei;
-lipsa erecției;
-ejaculare precoce sau durere la urinare;
-urina tulbure sau cu sânge;
-tulburări psihice.

Pielonefrita
Este o afecțiune mai gravă, desemnând o infecție a tractului urinar superior. Pielonefrita acută survine în special la femei, îndeosebi la cele gravide.

Manifestări:
-frisoane și febră peste 38 grade C;
-dureri în loja renală;
-urinări frecvene;
-usturimi la urinare;
-uneori vărsături și diaree.

Netratată, boala poate determina șoc septic, de cele mai multe ori fatal.

Sepsis
Bacteriile care cauzează infecția rinichilor pot ajunge în circulația sângelui. Astfel, această infecție cuprinde întreg organismul, ducând la sepsis (septicimie). Sepsisul este răspunsul sistemului imunitar la bacterie și poate duce la inflamații și la diverse afecțiuni metabolice. Sepsisul netratat duce la distrugerea organelor, ceea ce pune viața în pericol.

Bacteriuria asimptomatica, urocultura pozitivă (frecvent descoperită cu ocazia unor analize de rutină) în absența oricăror simptome, apare aproape exclusiv la sexul feminin.

Pacienți cărora li se recomandă tratarea bacteriuriei asimtomatice sunt:
-femeile însărcinate;
-pacienții cu antecedente de proceduri urologice;
-pacienții cu mielită diabetică;
-copiii.
www.doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În Botoșani: Un șofer a ajuns la spital în urma unui accident produs între două autoturisme! (Foto)

astăzi, 12:03

Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, a ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs pe strada Tudor Vladimirescu, în municipiul Botoșani. S-a întâmplat &ic...

Doliu în Educația botoșăneană: ”Discretă, de o eleganţă morală şi vestimentară deosebite…”

astăzi, 11:52

A plecat la cele veșnice Aurica Timofte, fostă bibliotecară a Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani. ”Pe 22 decembrie 2024, Dumnezeu a avut nevoie de un Bibliotecar...

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier!

astăzi, 11:31

Președintele Klaus Iohannis i-a încredințat liderului PSD, Marcel Ciolacu, mandatul pentru formarea unui nou Guvern al coaliției pro europene PSD-PNL-UDMR și Minoritățile Națion...