NU avem de ce ne teme de un război în zona noastră. Dar dacă va fi, iată condițiile generale pentru recrutarea în Armata Română

Perspectiva unui război în Orient este tot mai aproape în contextul amplificării tensiunilor dintre SUA și Iran. Aceasta este o certitudine.

Teama privind izbucnirea unui război de amploare au determinat însă unele voci să prevadă inclusiv posibilitatea izbucnirii unui al Treilea Război Mondial. Acesta nu este un fapt, este doar o presupunere exagerată și trebuie tratată ca atare. Dar, în acest context, trebuie să știți condițiile generale pentru recrutarea în Armata Română.

 

B1.ro a explicat că pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (5), centrele militare efectuează, în perioadele stabilite de Statul Major General , recrutarea-încorporarea cetăţenilor încorporabili.

În caz de război, perioada când se efectuează recrutarea-încorporarea se anunţă prin mijloacele de informare în masă.

Ordinul de asigurare a activităţilor de recrutare-încorporare este emis pe baza propunerilor înaintate de centrul militar, prefectul judeţului sau al municipiului Bucureşti, se mai arată în lege.

Art. 23,  (1)  spune că „sunt încorporaţi pentru îndeplinire a serviciului militar în termen bărbaţii, cetăţeni români, care au împlinit vârsta de 20 de ani. (2) La cerere, aceştia pot fi încorporaţi imediat după împlinirea vârstei de 18 ani.”

Limita maximă de vârstă până la care cetăţeni români, bărbaţi, pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen este de 35 de ani. De asemenea, potrivit Art. 24, „durata instruirii militarilor în termen se stabileşte prin ordine ale şefilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.”

„Art. 25 . — (1) Pentru a fi recrutaţi sau încorporaţi, cetăţenii sunt obligaţi să se prezinte la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare. (2) Tinerii care, din diferite motive, nu au primit ordin de chemare sunt obligaţi să se prezinte la centrele militare pe a căror rază teritorială îşi au domiciliul ori reşedinţa, în termen de două luni de la împlinirea vârstei de 20 de ani”, se mai arată în Monitorul Oficial al României.

Desigur, stabilirea aptitudinilor din punct de vedere psihologice se efectuează pe baza examinării de specialitate, asigurată de structurile specializate ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării.

Hotărârile comisiilor locale de recrutare-încorporare se comunică tinerilor şi recruţilor, în scris. Recruţii pot face contestaţie împotriva hotărârilor comisiilor de recrutare-încorporare.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un apreciat antreprenor din județul Botoșani a trecut la cele veșnice. „Un om blând, bun, pe care nu l-am văzut niciodată supărat...”

astăzi, 12:22

Un cunoscut și apreciat om de afaceri din municipiul Dorohoi a trecut la cele veșnice în cursul zilei de astăzi. Bărbatul deține renumitul restaurant Super Splendid din cel de-al doilea mun...

Hidrologii anunță Cod Portocaliu și Galben de inundații pe râul Prut!

astăzi, 12:05

Hidrologii au anunțat că există, în continuare, risc de inundații pe râul Prut - sectorul amonte Acumularea Stânca-Costești și au instruit: - cod portocaliu de astăzi, de l...

Fiecare primărie din România va decide dacă vrea sau nu păcănele în localitatea sa. Ce propune Guvernul!

astăzi, 11:20

Fiecare primărie din România va decide dacă autorizează sau nu jocurile de noroc pe teritoriul pe care îl administrează, potrivit proiectului de reformă a administrației locale propu...