Noul Statut al Elevului: Elevii pot contesta notele, dar nu pot schimba profesorii!

Statutul Elevului a fost adoptat miercuri de ministrul Educatiei si va fi aplicat incepand cu acest an scolar. Lansat in dezbatere publica in iunie, proiectul statutului a generat vii dezbateri intre reprezentantii elevilor, parintilor, profesorilor si ministerului.

Cea mai contestata prevedere a fost cea privind dreptul elevilor din clasele a 11-a si a 12-a de a cere schimbarea unui profesor de la clasa cu sustinerea a doua treimi dintre elevii clasei. La aceasta s-a renuntat pe parcursul dezbaterii.

Elevii pot contesta orice nota pe o lucrare scrisa

Elevii au insa dreptul sa fie consultati cu privire la mai multe aspecte ale vietii scolare, incepand chiar cu alegerea disciplinelor din curriculum, in concordanta cu nevoile si interesele lor, cu specificul scolii si nevoile comunitatii si firmelor locale.

Cursurile optionale trebuie organizate pe grupe sau clase formate in acest scop, astfel incat elevii sa poata urma un curs indiferent de alegerea colegilor sai.

Elevii au dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasa, prin fise anonime.

Conform statutului, ei trebuie sa fie informati de notele pe care le primesc inainte de consemnarea acestora si sa isi primeasca lucrarile scrise corectate si notate in termen de trei saptamani.

In statut mai este stipulat dreptul de a contesta notele la lucrarile scrise. Elevul sau parintele poate solicita oral profesorului sa justifice rezultatul evaluarii in termen de 5 zile de la primirea notei sau calificativului. Daca nu ii considera argumentele satisfacatoare, elevul sau parintele poate solicita in scris conducerii scolii reevaluarea lucrarii. Directorul va desemna alti doi profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectiva, sa reevalueze lucrarea. Daca diferenta dintre nota acordata initial si media notelor puse de ceilalti doi profesori este mai mare de un punct, aceasta din urma va fi nota finala.

Profesorii nu le mai pot face observatie elevilor in fata clasei

Profesorii ar trebui sa stie ca, din septembrie, "mustrarea in fata colectivului clasei sau al scolii este interzisa in orice context".

De asemenea, printre sanctiunile aplicate elevilor nu pot fi sanctiunile colective, interzicerea accesului in scoala pentru lipsa uniformei sau trecerea unei absente elevului prezent la ora.

Totodata, elevilor nu le pot fi confiscate telefoanele mobile, chiar daca le folosesc neautorizat in timpul orelor.

Sactiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt: observatie individuala, mustarare scrisa, retragerea temporara sau definitiva a burselor, mutarea disciplinara la alta clasa din aceeasi scoala, preavizul de exmatriculare si exmatricularea.

Observatia individuala nu poate fi aplicata decat de invatator, diriginte sau directorul scolii si "trebuie insotita de consilierea acestuia, care sa urmareasca remedierea comportamentului".

Mustrarea scrisa "este propusa consiliului clasei de catre cadrul didactic la ora caruia s-au petrecut faptele susceptibile de sanctiune, spre validare" si va fi consemnata in catalog si inmanata elevului sau, daca acesta este minor, parintelui.

Mustrarea scrisa poate fi insotita de scaderea notei la purtare, respectiv diminuarea calificativului in invatamantul primar.

In schimb, retragerea temporara sau definitiva a bursei, mutarea la o alta clasa si intocmirea preavizului de exmatriculare sunt insotite obligatoriu de scaderea notei la purtare.

Parintii trebuie informati de mutarea la o clasa paralela si de emiterea preavizului de exmatriculare.

Mutarea la o clasa paralela se valideaza in consiliul profesoral, la propunerea consiliului clasei.

Preavizul de exmatriculare este intocmit de diriginte pentru elevii care absenteaza nejustificat 20 de ore la diferite ore sau la 15% din totalul orelor de la o singura disciplina, cumulate pe un an scolar.

Elevii pana in clasa a 11-a nu pot fi insa exmatriculati, chiar daca absenteaza in continuare, intrucat invatamantul este obligatoriu pentru clasele 0 - 10.

Exmatricularea cu drept de reinscriere in anul scolar urmator in aceeasi scoala si in acelasi an de studiu, se aplica elevilor de a 11-a si a 12-a si din invatamantul postliceal, pentru abateri grave sau pentru un numar de cel putin 40 de absente nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel putin 30% din totalul orelor la o singura disciplina, cumulate pe un an scolar.

Exmatricularea fara drept de reinscriere in aceeasi unitate de invatamant si exmatricularea din toate unitatile de invatamant, fara drept de reinscriere pentru o perioada de 3 - 5 ani, se aplica elevilor din clasele a 11-a si a 12-a si din invatamantul postliceal, pentru abateri deosebit de grave, apreciate ca atare de catre consiliul profesoral. Exmatricularea fara drept de reinscriere in invatamant pentru 3 - 5 ani se face de Ministerul Educatiei, propunerea motivata a consiliului profesoral.

Sanctiunile pot fi contestate in termen de 5 zile de la dispunerea lor.

Scaderea notei la purtare ce insoteste o alta sanctiune poate fi anulata dupa 8 saptamani de scoala sau la incheierea semestrului sau a anului scolar, daca elevul a dat dovada de un comportament fara abateri in perioada de cel putin 8 saptamani de scoala.

Insa, tuturor elevilor le va fi scazuta nota la purtare cu cate un punct la fiecare 10 absente nemotivate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe semestru la o disciplina sau modul.

Elevii care au media la purtare mai mica decat 9 in anul scolar anterior, nu pot fi admisi in unitatile de invatamant cu profil militar, confesional si pedagogic. (Ziare.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani: Începe proiectarea noului pod dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea! (Foto)

astăzi, 10:35

Astăzi, 20 ianuarie 2025, începe proiectarea noului pod peste Siret de pe DN29A, Dorohoi - Suceava. Pe 8 ianuarie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul de în...

APIA Botoșani: Anunț privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024!

astăzi, 10:15

Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezent&ac...

Se anunță încă o zi liberă la finalul acestei săptămâni!

astăzi, 10:00

Vineri, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Astfel, angajații vor avea o minivacanță de trei...