Noul sistem fiscal modifica modul de desfasurare a inspectiei fiscale

Noul sistem fiscal modifica modul de desfasurare a inspectiei fiscale
Inspectia fiscala ar putea fi organizata conform unor noi reguli, astfel ca nu doar contribuabilii vor fi supusi verificarii, ci si platitorii, adica cei care efectueaza operatiuni fiscale in numele contribuabililor. In plus, persoanele impozabile ar putea avea la dispozitie mai multe zile pentru a redacta punctul de vedere referitor la constatarile inspectiei fiscale. Aceste aspecte, impreuna cu alte masuri sunt cuprinde in Noul Cod de procedura fiscala, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Finantelor.

In Noul Cod de procedura fiscala propus de Ministerul Finantelor apare un nou titlu, Titlul VI – Controlul fiscal, care include un capitol dedicat inspectiei fiscale, spre deosebire de Codul de procedura fiscala aflat in vigoare, care contine in prezent un titlu intreg dedicat numai inspectiei fiscale.

Totusi, nu doar structura actului normativ urmeaza sa se modifice, ci si masurile care vor fi aplicate contribuabililor. Mai exact, reglementarile aflate in dezbatere publica aduc noutati in ceea ce priveste regulile de desfasurare a inspectiei fiscale.

Si platitorul ar putea fi supus inspectiei fiscale
Proiectul de act normativ cuprinde o definitie mai clara a inspectiei fiscale, in sensul ca aceasta va fi aplicata si platitorului nu doar contribuabilului si vor fi intreprinse masuri specifice.

"Inspectia fiscala reprezinta activitatea ce are ca obiect  verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor in legatura cu stabilirea creantelor fiscale de catre contribuabili/platitori, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impozitare si a situatiilor de fapt aferente, stabilirea diferentelor de obligatii fiscale", se mentioneaza in Noul Cod de procedura fiscala.

Astfel, conform documentului citat, inspectorii fiscali ar putea verifica indeplinirea obligatiilor fiscale si de catre platitori, nu doar de catre contribuabili, asa cum prevede legislatia in vigoare.
Mai mult decat, Noul Cod de procedura fiscala aflat in dezbatere publica contine o noua definite a platitorului, diferita de cea prevazuta in actuala legislatie.

Astfel, platitorul este persoana care, in numele contribuabilului, conform legii, are obligatia de a plati sau de a retine si de a plati ori de a colecta si plati, dupa caz, impozite, taxe si contributii sociale. Platitor ar putea fi si sediul secundar obligat, potrivit legii, sa se inregistreze fiscal ca platitor de salarii si de venituri asimilate salariilor, lucru care nu este specificat in Codul de procedura fiscala aplicabil in prezent.

Spre deosebire, actualele reglementari stabilesc ca platitor al obligatiei fiscale este debitorul sau persoana care in numele debitorului, conform legii, are obligatia de a plati sau de a retine si de a plati, dupa caz, impozite, taxe, contributii, amenzi si alte sume datorate bugetului general consolidat.

Totodata, inspectia fiscala urmeaza sa fie aplicata oricaror persoane si entitati, indiferent de forma lor de organizare. In prezent, verificarea se exercita asupra tuturor persoanelor, indiferent de forma lor de organizare.

In ceea ce priveste formele inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala ar putea decide asupra efectuarii unei inspectii fiscale generale sau partiale, insa dupa realizarea analizei de risc, se arata in documentul citat.

Atributii mai clare pentru inspectorii fiscali

Noul Cod de procedura fiscala cuprinde prevederi mai exacte in ceea ce priveste unele dintre atributiile inspectorilor fiscali. Astfel, acestia ar putea sa solicite explicatii scrise de la reprezentatul legal al contribuabilului/platitorului sau imputernicitului acestuia, dupa caz, ori de cate ori acestea sunt necesare in timpul inspectiei fiscale, pentru clarificarea si definitivarea constatarilor.

Totodata, inspectorii fiscali ar putea sa stabileasca corect baza de impozitare si diferentele datorate in plus sau in minus fata de obligatia fiscala declarata si/sau stabilita de catre contribuabil/platitor.

Reglementarile aflate in dezbatere publica nu prevad un termen pentru acestea, spre deosebire de actualul Cod care stabileste ca acest lucru se realizeaza la momentul inceperii inspectiei fiscale.

In acelasi timp, inspectorii fiscali urmeaza sa sanctioneze potrivit legii faptele reprezentand incalcari ale legislatiei fiscale si contabile constatate si sa dispuna masuri pentru prevenirea si combaterea abaterilor de la prevederile legislatiei fiscale si contabile.

In plus, dispozitiile aflate in dezbatere publica stabilesc ca inspectorii fiscali urmeaza sa-l informeze pe reprezentantul legal al contribuabilului/platitorului sau pe imputernicitul acestuia, dupa caz, despre constatarile inspectiei fiscale si, de asemenea, sa discute despre acestea. CITESTE MAI DEPARTE

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
112

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
457

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
176

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...