Noul Ministrul de Interne: polițiștii și-au făcut legi favorabile! Dacă au trecut şase luni de la faptă, aceasta se clasează!

Noul Ministrul de Interne: polițiștii și-au făcut legi favorabile! Dacă au trecut şase luni de la faptă, aceasta se clasează!

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că poliţiştii şi-au făcut legi favorabile în ceea ce priveşte acţiunile disciplinare, astfel încât dacă au trecut şase luni de la faptă, aceasta se clasează.

“Am discutat cu cei de la audit, cu cei de Corpul de control al ministrului – de-a lungul timpului, poliţiştii şi sindicatele au avut grijă să-şi facă legi favorabile, adică dacă au trecut şase luni de la faptă, ea se clasează – mă refer la toate faptele pe care poliţiştii le fac, din punct de vedere administrativ sau disciplinar. A fost aşa, o prietenie în acest minister, ca să se tărăgăneze cercetarea şi concluziile Corpului de control, să fie propuse ministrului spre aprobare într-o comisie, exact la limita maximă a celor şase luni şi dacă au trecut cele şase luni, comisia a constatat şi a propus ministrului clasarea, pentru că au ieşit din termen”, a spus Marcel Vela în faţa sediului MAI.

El a precizat că nicăieri în alte ţări termenul de prescriere a unei fapte, al unui act, nu se clasează sau se prescrie după şase luni, cum s-a întâmplat la acest minister.

“Vă spun de nerespectarea conduitei, de nerespectarea legilor de organizare a Jandarmeriei, a neimplicării, abateri disciplinare care, evident, dacă ele erau aprofundate, puteau intra chiar în zona infracţională sau contravenţională”, a mai spus Vela.

Ministrul a dat exemplul inspectorului şef de la IPJ Caraş Severin, Viorel Avram, care, susţine Vela, ar fi fost scutit de măsuri disciplinare după ce ar fi participat la o întâlnire de partid, deoarece termenul de şase luni a expirat.

“Un inspector şef din România, a participat la o întâlnire de partid, cu probe. Corpul de control a fost sesizat, a tărăgănat controlul timp de cinci luni şi jumătate, în ultima parte a celei de-a şasea luni au propus ministrului să facă acea comisie de analiza controlului. Comisia s-a întâlnit în data de 9 şi a expirat termenul în data de 6, şi atunci ministrul n-a putut decât să claseze actul de control. Aşadar, un inspector şef de poliţie din România face acte de poliţie politică, se implică pe faţă cu probe, cu termene, şi tot politic, de la nivelul ministerului, este ţinut în palmă şi apărat, sau protejat. Este vorba de inspectorul de la Caraş-Severin. Ştiu acest lucru pentru că este judeţul din care provin şi ştiu că s-a întâmplat, din trecutul în care eu nu mă gândeam că o să ajung ministrul Afacerilor Interne şi când am întrebat Corpul de control, mi-a spus că s-a clasat cercetarea pentru că a expirat şi nu mai era în termen”, a mai arătat Vela.

El a adăugat că este de doar două săptămâni la minister şi nu a avut timp fizic să facă toate cercetările necesare, însă va rezolva toate problemele existente în minister, pentru a îmbunătăţi imaginea instituţiei.

“Vă garantez că voi lua bob cu bob, pas cu pas şi voi rezolva aceste probleme ca să schimb imaginea ministerului. Adică nu este posibil ca oamenii care aplică legea şi care trebuie să respecte legea, ei să se protejeze cu alte legi favorabile, astfel încât (…) aici să fie aşa, un palat de cristal, în care unii se protejează pe alţii”, a afirmat Vela.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă zi liberă în România. Când pică și cine beneficiază de ea

astăzi, 18:36
12

Românii se bucură de fiecare dată când au parte de zile libere de la stat și le folosesc pentru a petrece mai mult timp cu familia.Iar luna octombrie aduce o nouă astfel de zi. &Ic...

Aproape 3.000 de persoane angajate prin intermediul AJOFM, în perioada ianuarie-august 2022

astăzi, 16:19
27

În perioada ianuarie-august  2022, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 2.727 persoane au fost încadrate &ic...

Proiect: Compensarea preţului la carburanți cu 50 de bani pe litru să se aplice până la sfârșitul anului

astăzi, 14:53
87

Măsura compensării prețului la motorină și benzină cu 50 de bani pentru fiecare litru, stabilită în vară și care ar trebui să se aplice până la sfârșitul acestei luni, va...