Noul ministru al Culturii: Acest nou guvern vine pe marea tragedie de la Colectiv!

Noul ministru al Culturii: Acest nou guvern vine pe marea tragedie de la Colectiv!
Vlad Alexandrescu, noul ministru al Culturii, a participat, miercuri, in prima sa zi de mandat, la deschiderea unei noi editii a Targului de carte Gaudeamus, ocazie cu care a vorbit despre tragedia de la clubul Colectiv.

"Acest nou guvern vine pe marea tragedie de la Colectiv. Sa nu uitam ca celor care au murit acolo le datoram schimbarea de guvern si ca in calitate de ministru al Culturii ma simt extrem de responsabil pentru ce s-a intamplat acolo (...) Cred ca acolo se intampla un act de cultura: era o trupa rock care incerca sa lanseze un album original, fara fonduri de la Stat, fara sprijin institutional, intr-un spatiu fost industrial. Acolo s-a rupt intr-un fel filmul democratiei, acolo s-a rupt firul increderii care lega clasa politica romaneasca de publicul consumator de cultura. (...)

Trebuie sa incercam sa refacem increderea care s-a pierdut. Iar cultura joaca aici un rol fundamental, pentru ca tocmai cultura este cea care le leaga", a declarat noul ministru al Culturii, scrie Adevarul.

Vlad Alexandrescu, care este si profesor la Universitatea din Bucuresti, a subliniat faptul ca aceasta noua editie a targului vine in contextul in care de la 1 ianuarie 2016 va scadea TVA pe carti de la 9 la 5%, o "usurare pentru editori, pentru publicul cultivat", a mentionat el.

"Speram din toata inima ca aceasta usurare sa fie si o usurare pentru bugetul cumparatorilor, ideea este ca sa putem face in asa fel incat cartea sa circule mai usor, sa fie mai lesne de procurat, incat drepturile de autor sa fie respectate in chip mai riguros si, in sfarsit, dar nu in ultimul rand, sa ajunga si ceva mai multi bani in buzunarele scriitorilor", a adaugat ministrul Culturii, comentand ca "in Romania, uneori se publica mai mult decat se scrie".

La festivitatea de deschidere a targului Gaudeamus, cei prezenti au tinut un moment de reculegere in memoria celor care au murit in urma atacurilor teroriste din Paris si a incendiului din clubul Colectiv din Bucuresti. Printre acestia s-au aflat Joanne Lemay, presedintele GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania si ambasadorul Canadei la Bucuresti, si Victor Ieronim Stoichita, cercetator si profesor de istoria artei, stabilit in prezent in Elvetia, presedintele de onoare al editiei din acest an a targului.

La Targul International Gaudeamus - Carte de invatatura din Bucuresti, care se desfasoara in perioada 18-22 noiembrie, sunt prezenti in acest an aproximativ 300 de expozanti, fiind organizate peste 700 de evenimente editoriale.

Programul de vizitare este zilnic, intre orele 10:00 si 20:00, un bilet costand 5 lei, iar un abonament pentru toata perioada 10 lei. Ca si in alti ani, mai multe categorii de cititori, printre care elevii, studentii, cadrele didactice, jurnalistii sau pensionarii vor putea intra gratuit.

Cine este noul ministru al Culturii

In varsta de 50 de ani, filologul Vlad Alexandrescu este fiul arheologului Petre Alexandrescu si nepot al istoricului literar Tudor Vianu, informeaza Mediafax.

Este licentiat in filologie, specialitatea franceza si germana, la Universitatea din Bucuresti, in 1989. Detine o diploma de studii aprofundate in stiintele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, si titlul de doctor in stiintele limbajului, cu mentiunea "Summa cum Laude", obtinut la aceeasi institutie de invatamant.

Din 2000, este conferentiar la catedra de limba si literatura franceza a Universitatii din Bucuresti, unde preda cursuri, la nivel de licenta si master, de filosofia limbajului (pragmatica si teoria enuntarii), filosofii ale modernitatii, cursuri speciale pe autori ca Rene Descartes, Blaise Pascal, literatura si cultura franceza a secolului al XVII-lea.

Intre anii 2006-2011 a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Marele Ducat de Luxemburg, iar intre anii 1998 - 2000 si 2003 - 2005, a fost presedinte al Asociatiei cercetatorilor francofoni in stiinte umane din Bucuresti.

In 2013 a primit premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Stiinte Morale si Politice din Paris, iar in 2014 cu premiul Nicolae Balcescu al Academiei Romane.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

astăzi, 22:23
56

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

astăzi, 22:04
317

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

astăzi, 21:10
125

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...