Noul Cod Penal modifica pedepsele pentru EUTANASIE

Noul Cod Penal modifica pedepsele pentru EUTANASIE
De la 1 februarie, omorul calificat si eutanasia vor fi bine separate. Avocatii spun ca era necesara o lege care sa trateze aceasta fapta, pentru ca exista ca practica si necesita o reglementare juridica. Pana la noul Cod Penal nu se facea diferenta intre omorul calificat si eutanasie, insa de la data de 1 aceasta va fi sanctionata mai bland decat omorul, intrucat se considera ca autorul nu comite fapta decat la cererea explicita a victimei, care este in suferinta. Avocatii atrag atentia ca modificarea pedepselor nu presupune legalizarea faptei. Astfel, eutanasia ramane o fapta penala, insa diferenta va consta in separarea clara de omor prin pedepsele aplicate.

Eutanasia, sau uciderea la cererea victimei, este, pentru prima oara, infractiune distincta in Codul penal. Pana acum, aceasta fapta era considerata ca fiind omor calificat si se pedepsea cu pana la 25 de ani. In noul Cod penal se arata exact ce presupune eutanasia si de cati ani de inchisoare este pasibila persoana care o savarseste.

"Uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestata medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani", se arata in articolul 190 din noul Cod penal.

In unele tari europene, unde este reglementata de mai mult timp, uciderea la cererea victimei a starnit mai multe dezbateri.

Unul dintre cazurile cele mai cunoscute este cel al lui Tony Nicklinson, din Marea Britanie. El era paralizat de la gat in jos si a cerut in repetate randuri Curtii Supreme de Justitie sa i se permita sa fie eutanasiat de un medic. Pana la urma, a murit in urma unei pneumonii pe care a refuzat sa o trateze, la doua luni dupa ce Curtea Suprema i-a respins cererea de eutanasiere, potrivit romaniatv.net.

VEZI si Europa isi omoara copiii, urmeaza Romania. Legal!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două comune din Botoșani rămân fără apă 48 de ore!

astăzi, 13:29
78

Din cauza unei avarii produsă în zona localității Cucuteni, pe conducta de distribuție apă Dn 500 mm, Nova Apaserv Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă astăzi, 21 mai 2024, &ic...

Cosmin Andrei a anunțat că va continua construcția de locuințe și programele de reabilitare termică a blocurilor

astăzi, 13:02
27

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a anunțat că va continua și în mandatul următor programele de investiții pentru construcția de locuințe noi și pentru anveloparea termică...

Șapte ani de la plecarea scrimerului botoșănean care a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice!

astăzi, 12:52
53

Fost campion național, medaliat la Campionatul Mondial cu echipa României, Dan Găureanu a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice.În ultima parte a vieții a activat ca an...