Reglementarea fost impusă de Parlamentul și Consiliul European prin art. 6 din Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Aceasta a fost transpusă în legislația internă prin Ordonanţa nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, potrivit unui comunicat al firmei de avocatură Hațegan Attorneys.
Noua regulă se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv ambalajelor de băuturi compozite utilizate pentru a conţine lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile şi capacele acestora (PET).
Singurele excepții sunt recipientele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri şi capace din plastic și recipientele utilizate în scopuri medicale speciale.
Producătorii de băuturi au început deja să implementeze diverse soluții pentru a se conforma noii reglementări, investind sume considerabile în modificarea proceselor tehnologice corespunzător, arată comunicatul citat.
De notat că aparatele pentru colectare automată sunt setate pentru a accepta și PET-urile fără dop, la fel ca și în cazul colectării manuale.
Scopul acestei măsuri este combaterea poluării cu plastic a mediului înconjurător și creșterea gradului de reciclare, dat fiind că milioane de capace ajung să polueze solul și apele.
Firmele care vând PET-uri cu capac detașabil după data de 3 iulie riscă amenzi, potrivit ordonanței, dar nu e clar în acest moment ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detașabil aflate deja la comercianți, scrie g4media.