DRDP Iași: Apel la respectarea integrității infrastructurii rutiere și a siguranței participanților la trafic!

Având în vedere vremea nefavorabilă din ultima perioadă, cu atenționări meteo de tip COD GALBEN, COD PORTOCALIU sau chiar COD ROȘU de ploi abundente, vijelii și căderi de grindină, DRDP Iași reiterează apelul către autoritățile locale și județene de a veghea la asigurarea scurgerii apelor pluviale și a lucrărilor specifice din aria de competență, pentru a preîntâmpina acumulările de apă pe carosabil, cu efecte nedorite atât asupra traficului, cât și asupra elementelor de infrastructură rutieră.

DRDP Iași: Apel la respectarea integrității infrastructurii rutiere și a siguranței participanților la trafic!

Facem precizarea că asigurarea scurgerii apelor de pe drumurile naționale nu poate fi tratată conform reglementărilor, în condițiile în care rigolele, șanțurile și podețele sunt proiectate pentru colectarea apelor pluviale curate, nicidecum pentru transportul de aluviuni, material pietros sau resturi arboricole de pe drumurile laterale, terenuri agricole și versanți.

Menționăm că, în conformitate cu „Ghidul fermierului privind ecocondiționalitatea” emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru reducerea eroziunii solului pe terenul arabil cu pantă mai mare de 12%, toate lucrările solului, inclusiv semănatul culturilor prășitoare, pe parcele situate în blocuri fizice cu panta mai mare de 12%, se execută pe curba de nivel și nu perpendicular pe aceasta (din deal în vale), ceea ce previne transportul de material aluvionar în cazul precipitațiilor abundente în zona drumului, colmatând șanțurile/rigolele/podețele, conducând la inundarea părții carosabile și acumularea de aluviuni în zona acesteia.

De asemenea, lucrările de împietruire realizate pe drumurile laterale trebuie să fie împănate și protejate cu mixturi asfaltice, având sistem de colectare și evacuare a apelor prevăzute cu camere de liniștire/colectare, pentru a nu antrena deplasarea materialului aluvionar în rigole, șanțuri, podețe.

În acest sens, reluăm apelul către reprezentanții Instituției Prefectului din județele Moldovei, dar și către autoritățile locale și a fermierii ce dețin culturi în zona drumurilor naționale de a veghea la respectarea normelor de întreținere a obiectivelor din administrare, dar și de a executa lucrările agricole conform reglementărilor, astfel încât să nu afecteze integritatea infrastructurii rutiere și siguranța participanților la trafic.

Precizăm că, în situația atenționărilor meteo de tip Cod galben, portocaliu sau roșu, DRDP Iași mobilizează utilaje și personal propriu, însă acestea nu pot face față cantităților mari de aluviuni transportate de pe câmpuri, drumuri laterale și versanți. Pagubele produse sunt semnificative, responsabilitatea pentru acestea revenind de cele mai multe ori altor entități decât administratorului drumurilor, motiv pentru care DRDP Iași ia în calcul inclusiv demersuri pentru recuperarea pagubelor produse asupra infrastructurii rutiere, cât și în caz de blocaje sau accidente rutiere, de la entitățile responsabile.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

(Comunicat DRDP Iași)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox: Astăzi cinstim pe Sf. Cuv. Sisoe cel Mare; Sf. Mc. Lucia din Roma

astăzi, 08:19

Prin smerenie şi rugăciune i-a biruit pe vrăjmaşii nevăzuţi, iar locul nevoirii sale a fost în muntele în care s-a nevoit şi Cuviosul Antonie cel Mare (251-356), fiind cu adevărat ...

Acțiune de amploare a polițiștilor pentru prevenirea infracțiunilor silvice!

Vineri, 5 Iulie 2024
113

Astfel, aproximativ 60 de forțe de ordine au fost angrenate în activitățile desfășurate pe raza întregului județ, fiind vizați transportatorii de material lemnos care nu respectă p...

ITM în control: amenzi de aproape 100.000 de lei pentru angajatorii care nu respectă legea!

Vineri, 5 Iulie 2024
191

Au fost constatate 115 deficienţe, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 13 sancţiuni contravenționale, din care 6 avertismente și 7 amenzi în valoare totală de...