Noua “Lege a Porcului” elimină limitarea numărul de porci crescuţi în gospodărie pentru consum propriu

Noua “Lege a Porcului” elimină limitarea numărul de porci crescuţi în gospodărie pentru consum propriu

Prevederea care limita numărul de porci crescuţi în gospodărie pentru consum propriu la șase a fost eliminată din proiectul de ordonanţă de urgenţă înaintat spre dezvatere publică de DSVSA și care vizează combaterea pestei porcine africane.

Aceasta se va materializa în ceea ce deja a fost numită noua “Lege a Porcului”.

Practic, în ultima variantă a proiectului a fost eliminată prevederea referitoare la numărul de animale care pot fi crescute în gospodărie pentru consum propriu.

După modificare, articolul sună astfel: „Creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în SNIIA, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se comercializează, iar reproducţia acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie”.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede mai exact condiţiile în care pot fi crescuţi în gospodării porcii pentru comercializare.

Persoanele fizice vor putea creşte şi comercializa porci autorizându-se sanitar veterinar ca exploataţie de tip A. În acest caz este necesară îndeplinirea anumitor cerinţe de biosecuritate. Exploataţia trebuie să fie împrejmuită și trebuie să existe un contract cu un medic veterinar, astfel încât starea de sănătate a animalelor să fie foarte bine monitorizată.

 

Spune-ne opinia ta