Noua lege a pensiilor va fi amânată din nou prin OUG și se va aplica abia din 2024

Noua lege a pensiilor va fi amânată din nou prin OUG și se va aplica abia din 2024

Noua lege a pensiilor publice se va aplica abia de la 1 ianuarie 2024, conform unui proiect de OUG inițiat marți de Ministerul Finanțelor. Regulile stabilite de noua lege a pensiilor ar fi trebuit să se aplice din septembrie 2021, însă acestea au fost amânate inițial pentru septembrie 2023. Astfel, Guvernul va extinde amânarea cu încă patru luni.

Momentul în care Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii va intra în vigoare va fi amânat din nou, conform proiectului de OUG. Legea apărută în 2019 ar fi trebuit să se aplice începând cu data de 1 septembrie 2021, moment la care actuala lege a pensiilor publice (Legea 263/2010) urma să fie abrogată. Însă termenul a fost amânat întâi pentru 1 septembrie 2023, prin OUG 8/2021, iar acum va fi mutat pe 1 ianuarie 2024.

Iată care sunt cele mai importante măsuri conținute de noul cadru legal al pensiilor publice, sintetizate de AvocatNet.ro:

1. Studiile de masterat, vechime în muncă. Spre deosebire de reglementările actuale, studiile de master vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. În prezent, numai studiile de licență și cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă.

2. Altă noutate stabilită este legată de așa-zisele „mame eroine”. Mai exact, femeile care au născut cel puțin trei copii, pe care i-au crescut până când au împlinit 16 ani, se vor pensiona mai devreme cu șase ani, însă numai la cerere. De la patru copii în sus, la reducerea de șase ani se va mai adauga câte un an pentru fiecare copil.

3. Rămâne un singur tip de pensie anticipată. În prezent, avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială, diferența între ele fiind că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Noua lege a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată - cea care acum este cu penalizări.

4. Cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă. Potrivit noii legi a pensiilor, cumularea pensiei cu alte venituri va fi, în continuare, posibilă, doar că aceasta se raportează diferit la veniturile ce pot fi obținute simultan cu pensia. Față de prevederile actualei legi a pensiilor (un cumul aproape nerestrictiv al pensiei cu alte venituri), viitoarea lege a pensiilor stabilește o regulă specială: pensia va putea fi cumulată doar cu acele venituri pentru care se datorează obligatoriu cotribuții de asigurări sociale.

5. Perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit efectiv contribuția la pensii nu vor mai reprezenta stagiu de cotizare. În noua lege a pensiilor se pune mai mult accentul pe plata efectivă a contribuțiilor la pensie. Astfel, angajații vor trebui să devină mai atenți și să verifice singuri, mai des, dacă firmele chiar le plătesc contribuțiile la pensie datorate pentru veniturile lor.

6. Pensia minimă va avea un cuantum variabil, raportat la salariul minim și anii de cotizare. După cum stabilește noua lege a pensiilor, de la intrarea ei în vigoare, întregul mecanism de acordare a pensiilor minime (indemnizațiile sociale pentru pensionari) se va schimba. Concret, pensia minimă se va acorda diferențiat, în funcție de salariul minim brut și anii de cotizare ai solicitantului.

7. Plăți retroactive la pensii pentru perioade la alegere. O altă măsură se referă la plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Dacă de ceva vreme plățile se pot face în urmă pentru șase ani, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permanentă, nu temporară.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi: CFR 1907 Cluj - FCSB, ora 21.00! Cel mai tare meci al campionatului

astăzi, 17:09
26

Astăzi se va juca cel mai tare duel din Superliga României. Formațiile ce s-au bătut la campionat de fiecare dată în ultimii cinci ani sunt gata să facă un show de excepție, chiar ...

Câinii antrenați pentru a face treaba a 10 polițiști. De instruirea lor se ocupă cei mai buni instructori

astăzi, 15:49
25

Bogdan Fedor este unul dintre puținii polițiști pasionați care și-au îndeplinit visul de a instrui și a lucra alături de câini. Zeus, un ciobănesc belgian născut în Centrul ...

Elev arestat pentru că își agresa, șantaja și hărțuia colegii de liceu

astăzi, 09:25
295

Un elev de la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă" din Şendriceni a fost arestat preventiv după ce i-a agresat şi şantajat pe mai mulţi colegi, a anunţat, sâmbătă, purtăto...