Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat ieri, 29 iunie, care va fi traiectoria norului toxic de fum provocat de incendiile de vegetație din Canada și dacă va afecta țara noastră.
De miercuri, 28 iunie, norul de fum de la incendiile de vegetaţie din Canada a ajuns deasupra Franţei, acolo unde s-a întins peste trei sferturi din ţară. Meteorologii spun că fumul va persista deasupra Europei până la finalul săptămânii.
Vineri seara sau sâmbăta va ajunge şi deasupra României.
”Vorbim despre posibilitatea ca într-adevăr să fie ajuns particule și în zona țării noastre având în vedere circulația atmosferei, însă care să nu pună probleme din această perspectivă. Privind simulările la nivel european, concentrații extrem de mici de aerosol la nivel înalt în atmosferă, dar fără nici o semnificație, ar fi putut ajunge și deasupra României, așa cum am menționat, fără a pune probleme din acest punct de vedere. La acest moment, nu există momente de îngrijorare și cu siguranță monitorizăm situația, mai ales prin intermediul Agenției Naționale de Protecție a Mediului și ANM din simulările posibile”, a spus Elena Mateescu pentru Antena3.
Directorul ANM a explicat de asemenea care vor fi efectele şi cum arată prognoza meteo pentru zilele următoare.
”Așa cum indică modelele programului Comisiei Europene Copernicus, care monitorizează genul de emisii poluante, este foarte probabil ca la acele înălțimi foarte mari, la 4.000-5.000 metri înălțime, să ajungă în cantități însă extrem de mici, absolut neimportante în zona țării noastre. Deci foarte posibil să nu avem nici măcar acele apusuri sau răsărituri mai spectaculoase, despre care iarăși se vorbea. Suntem foarte departe de sursa acestui transport de poluant”, a spus directorul ANM.
Specialista de la ANM a subliniat că cel mai probabil fenomenul deosebit este de interes doar pentru cercetători și, pe de altă parte, cu siguranță ajută pentru validarea modelelor numerice cu ajutorul cărora monitorizăm transport de poluant.
”Va ajunge, va fi o curiozitate, să spunem astfel, de interes pentru lumea științifică. Pentru pasionații care vor să urmărească evoluția norului de fum le recomand, site-uri, produsele programului european Copernicus”, a spus specialista.