Normele de aplicare a legii privind taxa de poluare, aprobate de Executiv

Normele de aplicare a legii privind taxa de poluare, aprobate de Executiv
Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
 
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a reamintit că, urmare a hotărârilor Curţii Europene de Justiţie care a obligat statul român să elimine  discriminarea indirectă în privinţa plăţii taxei auto, Guvernul a promovat anul trecut acest proiect de lege, iar Parlamentul l-a aprobat la sfârşitul anului trecut.
 
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede reducerea cuantumului taxei de poluare cu până la 25% şi, totodată, obligă plata acesteia şi pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, taxă care va fi achitată  la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.
 
Statul român nu poate să-şi permită  să aloce pentru Programul Rabla peste 1,1 miliarde de lei, cât a alocat în ultimii doi ani, şi totodată, să nu taxeze maşinile second-hand. Din această categorie,  în 2010, peste 60% au fost mai vechi de 10 ani, iar în 2011, circa 30%, a afirmat ministrul Mediului.
 
Laszlo Borbely a mai subliniat că banii din taxa de poluare sunt utilizaţi pentru finanţarea de programe de protejare a mediului, promovate prin Fondul pentru Mediu.
 
De asemenea, ministrul Borbély a precizat că persoanele care au plătit taxă de poluare după 1 iulie 2008, iar cuantumul acesteia este mai mare decât cea rezultată din aplicarea legislaţiei în vigoare, vor putea să recupereze această diferenţă de la direcţiile financiare. Persoanele interesate trebuie să completeze un formular de restituire pe care îl vor găsi la direcţiile financiare, să aducă documentul doveditor al plăţii taxei de poluare, copia cărţii de identitate a vehiculului şi copia certificatului de înmatriculare, împreună cu prezentarea în original a acestora.

Restituirea se va face în intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii, printr-un cont indicat de solicitant sau prin direcţiile financiare.
 
Ministrul Mediului a mai precizat că sumele pentru restituire sunt prevăzute în bugetul Fondului pentru Mediu.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalul Luminilor aduce veselia și fantezia la Botoșani și Săveni! (Foto)

astăzi, 16:06
32

Pentru toți botoșănenii și săvinenii acest festival este ca o gură de aer proaspăt în agitația cotidiană. Cu activități variate, spectacole captivante și o atmosferă plină de energ...

Activități de prevenție organizate de polițiștii din Botoșani în „Săptămâna prevenirii criminalității”!

astăzi, 15:14
19

Prin activitățile desfășurate, organizatorii își propun ca mesajul lor să ajungă la cât mai mulți cetățeni, în scopul de a conștientiza atât necesitatea adoptării u...

Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani, proiect european câștigat de administrația Cosmin Andrei (Video)

astăzi, 14:01
66

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Rezil...