Noile tehnologii au "ucis" tractoriștii. "Tractoarele vechi erau echivalentele unei Dacii 1310. Cele noi sunt ca bolizii de lux"

Oamenii care lucrează pe tractoarele de ultimă generație nu se mai numesc tractoriști, ci operatori.

Deși tractoarele pot să meargă singure și să întoarcă singure la capăt de rând, e nevoie de prezența omului în tractor pentru orice alte posibile defecțiuni apărute. Sarcinile sale sunt mult simplificate și este nevoie mai degrabă de cunoștințe de utilizare a PC-ului, decât de brațe puternice și față arsă de soare.

De altfel, în timpul interviului cu Ciprian Ion, manager în cadrul IPSO România, reprezentantul oficial al John Deere în România, am aflat cu mirare că oamenii care lucrează pe tractoarele de ultimă generație nu se mai numesc tractoriști, ci operatori: "Pe vremuri, când avea agățată în spatele tractorului o semănătoare, ca să înceapă semănatul un tractorist clasic trebuia să execute cinci operații. Mai întâi trebuia să-i cuplăm puntea față. A doua operație era setarea vitezei de deplasare, a treia operație era lăsarea semănătorii jos, cu acționarea tiranților. Ca semănătoarea să poată fi lăsată pe pământ, trebuia pornită turbina care asigură priza de putere. Și mai trebuia încă un SCV ca să îmi lase marcatorul. Erau 5 operații pe care tractoristul le făcea pe toate la intrarea în brazdă și pe toate la ieșirea din brazdă. Acum e nevoie să le faci o singură dată. Pe panoul de comandă ai un buton cu două poziții, 1 este pentru intrarea în brazdă și 2 este pentru ieșirea din brazdă. Deci practic operatorul a venit și-a apăsat butonul 1, apoi apasă butonul de activare a AutoTrac-ului, ca să meargă tractorul singur și la capăt de rând apasă butonul 2, de ieșire din brazdă.
 
Apoi dacă tractorul are opțiunea de iTec Pro, ca să întoarcă singur, operatorul nu mai face nimic, iar dacă nu are activată opțiunea iTec Pro, atunci operatorul pune mâna pe volan și cum a virat, se dezactivează pilotul automat și el poate întoarce manual tractorul. Cum a întors, trebuie să intre la un unghi de 30 de grade pe următoarea linie, care este afișată pe ecran și cum a intrat în unghiul respectiv, apasă direct butonul de AutoTrac și tractorul merge iar singur. Dacă însă tractorul are opțiunea să întoarcă de unul singur la capăt de rând, operatorul nu trebuie decât să apese butoanele 1 și 2, la intrarea, respectiv la ieșirea de pe rând și atât. Oricine poate".

Toate comenzile sunt la mâna dreaptă

Ca imaginea noilor generații de tractoare să fie completă, precizăm că la interior, un tractor ultramodern seamănă cu o navă spațială, e foarte simplu de folosit și foarte confortabil: "Gândiți-vă că toate comenzile sunt la mâna lui dreaptă. Practic tractorul nu mai are nici măcar bord cu butoane, ci doar volanul și claxonul. Acum toate comenzile sunt într-un singur loc, pe monitorul din Command Center, un display tactil amplasat pe Command Arm-ul din partea dreaptă a operatorului. Din Command Center se reglează inclusiv CD-ul, MP3, bluetooth-ul sau se selectează melodiile stocate pe USB. Din punct de vedere al confortului nu știu ce opțiune am putea avea în mașini și am putea-o folosi și nu e și pe tractoare: sistemul audio e cu dublu subwoofer, avem multitudine de boxe, climă, există și frigider. Există și opțiunea scaune de piele și volan de piele. E drept, la capitolul opțiuni de culoare a pielii nu prea putem alege. Culoarea tapițeriei este standardul John Deere, este acel bej tipic. Avem și în România comenzi pentru tractoare cu tapițerie din piele. În general le cumpără cei care au lucrat cu tractoare cu aceste opțiuni de confort în afară. De exemplu sunt fermierii austrieci și italieni care au lucrat cu John Deere de mulți ani și au deschis ferme în România. Acești oameni merg de obicei pe full".

Citeste mai departe pe agrointel.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă un deces anunțat de clubul Armatei: a murit comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”!

astăzi, 13:10

Jurnalistul Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei Cupei Campionilor Europeni la fotbal câștigate de Steaua București în 1986 în fața Barcelonei, a decedat la vârsta de 8...

Filmul ”Ramon” revine cu o poveste de Crăciun și cu actor botoșănean în distribuție!

astăzi, 12:47

Au început filmările pentru „Ramon 2 – Filmul de Crăciun”, o producție semnată de Pavel Bartoș și regizată de Jesús del Cerro, în care îl regăsim și...

ITM Botoșani: Informații pentru angajatori privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare!

astăzi, 12:42

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care în...