Noi valori ale taxei auto de la 1 ianuarie 2011

Noi valori ale taxei auto de la 1 ianuarie 2011
Guvernul a modificat OUG 50/2008 pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria.
Astfel, taxa de poluare va creşte în medie cu 45-50%, începând cu 1 ianuarie 2011, în funcţie de vechime şi de capacitatea cilindrică a maşinii, cu accent pe creşterea taxei pentru autovehicule mai vechi de 10 ani.

Ministrul Mediului a explicat că în anul 2010 au fost importate circa 120 de mii de maşini, din care mai mult de jumătate având mai mult de 10 ani vechime, în timp ce statul a acordat, prin voucherele distribuite prin Programul de reînnoire a parcului auto, circa 722 de milioane de lei din Fondul de mediu pentru casarea maşinilor mai vechi de 10 ani.

"Statul român nu poate să-şi permită să se vină cu aceste maşini vechi, fără a avea o prevedere de protejare, mai ales împotriva acelor maşini care poluează foarte mult", a subliniat Laszlo Borbely.

O altă modificare se referă la introducerea taxei pentru autovehiculele cu normă de poluare Euro 5, cu o valoare care va varia, în funcţie de capacitatea cilindrică, de la 60 de euro la maxim 1200 de euro.

Ordonanţa va intra în vigoare la 1 ianuarie 2011, a mai declarat ministrul Mediului, însă pentru autovehiculele achiziţionate în vederea înmatriculării în România înainte de 31 decembrie 2010 şi care nu au fost înmatriculate în România până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe se aplică vechile taxe de poluare. Pentru aceasta, persoanele care urmează să înmatriculeze maşinile trebuie să prezinte autorităţii fiscale competente pentru calculul taxei de poluare, în vederea luării în evidenţă, până la data de 31 ianuarie 2011, o cerere însoţită de dovada plăţii integrale sau a unui avans, având la dispoziţie încă 30 de zile pentru a-şi completa dosarul.

"În total ar fi 60 de zile pentru ca cei care aduc maşinile acum, în ultimele zile, să aibă timp să facă toate formalităţile", a explicat ministrul Mediului.

De asemenea, ministrul Borbely a afirmat că Guvernul va continua Programul Rabla şi în anul 2011, respectând aceleaşi condiţii ca în anul 2010, adică 3 vouchere a câte 3.800 de lei, Program care va demara la 1 februarie  2011.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Materna Botoșani”, un program de succes al municipalității!

astăzi, 15:10
8

Implementat la inițiativa primarului Cosmin Andrei și viceprimarilor Liviu Toma și Bogdan Buhăianu, acest program a fost bine primit de către familiile care se află într-un moment deosebit...

Pompierii botoșăneni pe podium la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” (galerie foto)

astăzi, 14:52
17

Patru subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la...

Zeci de botoșăneni au fost selectați în vederea angajării la Bursa Locurilor de Muncă!

astăzi, 14:28
59

La Bursa Locurilor de Muncă, desfășurată vineri dimineață, au participat 665 de cetățeni interesați să intre pe piața muncii. Din cei 665 care au fost prezenți, 135 au fost selectați pent...