Mulți vor fi revoltați deoarece procedura s-a schimbat și le va îngreuna și mai mult procesul de închiriere. Pe de altă parte, nici nu există o altă variată la care să apeleze românii pentru că dacă nu se conformează, vor fi aspru amendați, relatează bugetul.ro.
Conform noilor reglementări fiscale, pentru chiriile pe care le plătesc firmele, nu vor mai plăti impozitul persoanele juridice, ci proprietarul. Dacă au închiriat un spațiu, din data de cel devreme 31 decembrie 2023, scapă de această obligație. În plus, se reglementează și regulile privind calculul și declararea impozitului pe venit din chirii care sunt plătite de către persoane juridice. În această categorie intră și alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă.
Dacă plătesc exclusiv în natură, tot trebuie să specifice obligațiile de stabilire a venitului net anual, de calcul, declarare. De plata impozitului, se vor ocupa tot proprietarii sau deținătorii legali ai uzufructului.
O altă schimbare notabilă este că Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice vor trebui depuse până pe data de 25 mai a anului viitor. De exemplu, dacă ai avut chiriași în 2024, trebuie să depui actul la ANAF abia în 2025.
Proprietarii care nu declară veniturile și nu plătesc impozit vor fi taxați cu 70% din suma pe care au făcut fraudă. Pentru a nu ajunge în această situație, românii trebuie să plătescă o cotă forfetară de 20% din venitul brut.
Conform art. 84 alin. (1) din Codul Fiscal, „venitul brut din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidenta contabilă, din arendarea bunurilor agricole, precum și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natura stabilite potrivit contractului încheiat între părți, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora.”
Ca urmare, venitul brut din chirii, exclude:
- veniturile din arendarea bunurilor agricole;
- veniturile plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidența contabilă;
- veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.