Noi fonduri de la UE pentru termoficarea botoșăneană

Noi fonduri de la UE pentru termoficarea botoșăneană
O delegație formată din reprezentanți ai UE, Ministerului mediului, ai Autorității de Management POS Mediu și ai Organismului Intermediar POS Mediu Bacău a prezentat astăzi, în cadrul unei întâlniri cu edilii municipiului și reprezentanți ai SC Modern Calor SA, posibilitatea ca municipiul Botoșani să beneficieze de extinderea sumelor puse la dispoziție de UE pentru sistemul centralizat.

Pe lângă cele 45 de milioane de euro, reprezentând valoarea proiectului aflat în implementare -"Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Botoșani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice"- , Botoșanii ar putea să primească încă aproximativ 12 milioane de euro, astfel încât toate segmentele sistemului de producere, transport și distribuție a energiei termice să fie integral modernizate.  

Participanții la întâlnirea de la Primărie au făcut o analiză a derulării de până acum a proiectului din fonduri europene, stadiul înaintat al lucrărilor impresionându-i pe musafiri.   

Prezent din partea JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) – organism de consultanță pus la dispoziție de UE țărilor din centrul și estul uniunii pentru accesarea fondurilor europene - Tero Makela a constatat că Botoșaniul este pregătit pentru a depune oricând aplicația pentru noile lucrări. Scopul acestora va fi creșterea eficienței energetice și realizarea unor economii importante în cadrul furnizării agentului termic. La nivel european se dorește ca sistemele centralizate să ofere o soluție accesbilă ca preț populației, mai avantajoasă decât cea a centralelor individuale.

"Ne-am asumat să finalizăm modernizarea integrală a sistemului de termoficare. Această nouă posibilitate de finanțare reprezintă un avantaj foarte mare pentru noi. Investițiile se vor putea face mult mai repede", a declarat Cătălin Mugurel Flutur, primarul municipiului Botoșani.

Având și acordul reprezentantului UE, edilul șef și-a exprimat intenția de a corela noua sursă de finanțare cu fondurile guvernamentale aferente programului "Termoficare 2006-2015 - căldură și confort", astfel încât cofinanțarea de la bugetul local să fie cât mai mică.

Dacă discuțiile preliminare se vor concretiza prin semnarea unor noi documentații, contractarea noului pachet de lucrări se va face în 2012, iar finalizarea lor, până la sfârșitul anului 2015.
  
 
Serviciul marketing, comunicare al SC Modern Calor SA


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de elevi în competiția „Cu viața mea apăr viața”. Vezi rezultatele concursului! (Foto)

astăzi, 17:22
99

Probele s-au desfășurat pe terenul de sport al Liceului cu Program Sportiv Botoșani și au reunit la start 13 echipaje de la școli și licee din Botoșani, Dorohoi, Dumbrăvița, Leorda și Flăm&...

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

astăzi, 16:25
167

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...

Fuego: ”Iubesc Moldova pentru că o parte din familia mea e născută aici, la Botoșani”

astăzi, 15:03
2017

“Cânt mereu cu drag pentru moldoveni, pentru că tatăl meu e din județul Botoșani, dar a plecat în Ardeal când avea 4 anișori. Bunicul meu a luptat la Mărășești-Oituz&r...