Noi conditii obligatorii pentru a fi profesor: master didactic si stagiu practic de un an

Cei care doresc sa urmeze o cariera didactica sunt obligati, incepand cu anul scolar 2012-2013, sa urmeze cursurile unui master didactic, cu durata de 2 ani, potrivit unor noi reglementari publicate de Ministerul Educatiei. Mai mult decat atat, statul va sprijini absolventii care urmeaza acest master, prin acordarea unor burse de la stat, egale cu salariul net al unui profesor debutant.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a publicat recent Ordinul nr. 3.841/2012 pentru aprobarea conditiilor privind organizarea masterului didactic, master ce se adreseaza absolventilor cu diploma de licenta care doresc sa se orienteze catre cariera didactica.

Mai precis, programul de studii de master didactic, cu durata de 2 ani, este obligatoriu pentru absolventii studiilor de licenta care doresc sa urmeze o cariera in invatamantul preuniversitar.
Daca pana acum, puteau fi profesori cei care urmau cursuri de psihopedagogie in cadrul facultatilor, incepand cu anul scolar 2012-2013, functia didactica va fi dobandita dupa cum urmeaza:
formarea initiala, teoretica, in specialitate, realizata prin universitati, in cadrul unor programe acreditate potrivit legii; master didactic cu durata de 2 ani; stagiul practic cu durata de un an scolar, realizat intr-o unitate de invatamant, sub coordonarea unui profesor mentor. Potrivit Legii nr. 1/2011 a educatiei nationale, aceste prevederi nu se aplica, insa, personalului din educatia prescolara (gradinite). Acestia trebuie sa urmeze, ca si pana acum, cursurile liceelor pedagogice.

Ce este masterul didactic?

Studentii si absolventii de invatamant superior care opteaza pentru profesiunea didactica au obligatia, in conditiile legii, sa absolve cursurile unui master didactic acreditat de MECTS, cu durata de 2 ani. Conform Ordinului MECTS, absolventii cu diploma de licenta se pot inscrie numai la masterul didactic din acelasi domeniu de ierarhizare corespunzator specializarii dobandite prin studiile de licenta

Se pot inscrie, insa, si absolventi cu diploma de licenta din domenii diferite de cele ale masterului didactic, insa vor trebui sa sustina un examen care sa dovedeasca detinerea cunostintelor teoretice fundamentale in domeniul de master solicitat.

Absolventii pot opta inclusiv pentru obtinerea dublei specializari, insa trebuie sa faca dovada ca detin minimum 90 de credite in domeniul de licenta pentru cea de-a doua specializare. Conditia nu se aplica si celor care au absolvit cu diploma de licenta doua limbi straine. Acestia vor obtine diploma de master didactic pentru ambele limbi.

Cum va ajuta statul?

Cei care vor frecventa cursurile masterului didactic intr-o institutie publica vor putea beneficia de o bursa de la stat, ce va fi egala cu salariul net al unui profesor debutant. Criteriile de acordare a burselor de la bugetul de stat se vor stabili ulterior de MECTS.

Ultima etapa inainte de a profesa – stagiul practic

De asemenea, pentru a putea fi profesori, studentii trebuie sa participe si la un stagiu practic de un an.

Potrivit Ordinului nr. 330/2012, studentii se vor inscrie pentru urmarea unui stagiu practic doar dupa ce au obtinut diploma de licenta si diploma de master didactic. Repartizarea pe posturi se va face pe baza unei medii finale, obtinuta din media de la masterat (75%) si media punctajelor obtinute din activitatile de promovare a cercetarii didactice - 25% (publicatii, participari la conferinte, la proiecte educationale).

Stagiul practic, cu durata de un an scolar, va fi realizat intr-o unitate de invatamant cu care universitatile/facultatile au incheiat acorduri-cadru. Pe toata durata stagiului, absolventul va fi coordonat de un profesor mentor.

Ce se intampla cu cei care au absolvit in anii anteriori?


Potrivit Ordinului MECTS, dreptul de a preda in invatamantul preuniversitar este recunoscut tuturor celor care si-au finalizat studiile conform cerintelor legale in vigoare la momentul inceperii studiilor. De asemenea, absolventii studiilor de licenta promotiile 2012, 2013 si 2014, care au finalizat si modulul psihopedagogic nivelul 1, au dreptul de a profesa in invatamantul primar si gimnazial, conform prevederilor legale in vigoare la momentul inceperii studiilor de licenta.

Totodata, acestia isi pot continua studiile psihopedagogice de nivel 2 si vor avea dreptul de a profesa si in invatamantul liceal. Insa, incepand cu anul universitar 2015-2016, nu se mai fac inscrieri la modulul psihopedagogic nivelul 2.


avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blue Monday 2025, cea mai tristă zi din an. Psiholog: „Această zi comercială poate crește numărul cazurilor de depresie și anxietate”

astăzi, 09:45

Ziua de 20 ianuarie mai este cunoscută și sub denumirea de cea mai tristă zi din an. Termenul de Blue Monday sau cea mai tristă zi din an, a fost conceput pe baza mai multor factori deprimanți...

Programul "Prima Seră". Cum se pot obţine 200.000 de euro de la stat şi ce condiţii trebuie respectate!

astăzi, 09:30

Legumele şi fructele autohtone s-ar putea găsi pe mesele românilor întregul an. Acesta este planul guvernanților, care vor să implementeze programul "Prima Seră". Cei car...

Leon Dănăilă, neurochirurgul botoșănean care a efectuat peste 40.000 de operații pe creier: ”Operez în continuare, dar nu așa de mult”! (Video)

astăzi, 09:00

Face parte din Panteonul neurochirurgiei românești. A absolvit două universități de stat, zece stagii de specializare în SUA şi Europa şi este membru al Academiei Române. Alăt...