Nobelul pentru Pace, castigat de o fata din Pakistan de 17 ani, impuscata in cap, si un activist indian

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, vineri, pakistanezei Malala Yousafzai si indianului Kailash Satyarthi. Malala era cotata cu mari sanse inainte de decernarea distinctiei.

In varsta de 17 ani, Malala Yousafzai este de departe cea mai tanara castigatoare a distinctiei Nobel pentru Pace, ea devenind cunoscuta in urma cu doi ani, pe 9 octombrie 2012, cand a fost impuscata in cap de un taliban, in autobuzul ce o ducea la scoala, in districtul Swat, din nord-vestul Pakistanului, pentru ca a sustinut dreptul fetelor de a merge la scoala.

Dupa ce a fost impuscata, Malala a fost ingrijita intr-un spital din Birmingham, Marea Britanie, unde locuieste si in prezent impreuna cu familia sa si continua campania pentru dreptul fetelor la educatie.

Kailash Satyarthi, in varsta de 60 de ani, este un activist indian pentru drepturile copiilor, facand parte dintr-o miscare indiana ce militeaza impotriva folosirii copiilor la munca, inca din anii `90. Organizatia sa, Bachpan Bachao Andolan, a eliberat peste 80.000 de copii din diferite forme de sclavie, ajutandu-i sa mearga la scoala si sa se reintegreze.

Printre cei care aveau cele mai mari sanse se numarau Papa Francisc, Edward Snowden, precum si Statia Spatiala Internationala si publicatia rusa Novaia Gazeta, dar si un grup pacifist japonez, relateaza Washington Post.

Printre nominalizatii cu sanse mari s-au mai aflat si secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, si presedintele Uruguayului, Jose Mujica.

Intr-un an care s-a remarcat in razboaie si dezbateri controversate despre folosirea fortei militare, nu se duce lipsa de pretendenti la premiul Nobel pentru Pace, de la criticii presedintelui rus Vladimir Putin la insusi Vladimir Putin, scrie ziare.com.
 
In acest an exista un numar record de 278 de nominalizari, iar cei doi castigatori se adauga unei liste ce ii cuprinde, printre altii, pe Nelson Mandela, Maica Tereza, Martin Luther King Jr, Mihail Gorbaciov sau Barack Obama, alaturi de 3 fosti presedinti americani.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Ionică, pomenit zi de zi prin oficierea Sfintei Liturghii și a Slujbei parastasului!

Saturday, 28 September 2024

Au trecut două săptămâni de când Părintele Ioan Alupoaiei, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii din municipiul Botoșani, a părăsit această lume. După tradiția veche și gene...

Mamă și fiu transportați la spital după ce s-au răsturnat cu mașina în Dorohoi! (foto)

Saturday, 28 September 2024

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, sâmbătă după-amiază, pe strada Progresului din municipiul D...

Rugăciuni pentru ferirea de furtuni și inundații în bisericile din Botoșani!

Saturday, 28 September 2024

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă ...