Nicolae Dărămuş va conferenţia, joi, la Botoşani: Va fi un "spectacol pentru conştiinţă"!

Joi, 25 iunie 2015, Nicolae Dărămuş va conferenţia la Botoşani pe tema "Eco-Art, o radiografie a Naturii (şi a naturii umane)", în cadrul evenimentului fiind organizată şi o lansare de carte, dar şi vernisajul expoziţiei foto-literare "Inocenţii", de Nicolae Dărămuş.

Poveştile imaginilor vor fi redate de povestitorii Anca şi Nicolae Dărămuş, proiecţiile sonorizate purtând semnătura Ancăi Dărămuş.

Evenimentul va avea loc la ora 17.00, la etajul 4 al Uvertura Mall.

"Va fi mai mult decat o lansare de carte si conferinta. Va fi un "spectacol pentru constiinta" in care  cuvantul (scris, rostit) se va ingemana cu imaginea fotografica (expusa, proiectata si "povestita") , incat omul sa-si redescopere fratia cu "raul, ramul", cu ursul si furnica, precum si cu ceilalti oameni, redescoperind deopotriva statutul sau de parte a Marii Lucrari Divine,  Natura", transmite Nicolae Dărămuş, care adaugă:

"De ce "arta angajata"?... Intrucat cred ca la aceasta vreme de criza – morala, inainte de toate - angajarea artei in educatie  si, in general, in "sensibilizarea" copilului/tinerilor/publicului la problemele  grave si perene ale lumii, este o urgenta. Iar arta, prin frumosul formelor sale de exprimare, atinge.
Deopotriva stiu bine ca abia atingand anumite corzi de sensibilitate se poate indrepta un copil, un tanar, un om... o generatie, spre un ideal, spre acel "altceva" valoros prin "cale" si tinta,  nu numai prin simpla notiune de "altceva"; caci lumea e mereu plina de un "altceva", mereu nou si mereu tot mai fara continut.
Despre ce e  vorba in pomenita expozitie foto-literara?  Si de ce  si literara"?
Practic, am observat cat de mincinos este "cliseul" ca  "o fotografie face cat o mie de cuvinte".
Nu face!
 
Lumea, in aceasta era a imaginii electronice, a stirilor si dramelor la tot pasul,  s-a prea  invatat cu imaginea. Din nefericire s-a invatat si cu indiferenta, atunci cand imaginile ilustreaza drame; fie ale omului, fie ale popoarelor, fie ale lumii salbaticiunilor. Un simplu "click" si  ai scapat de tabloul acela urat.
 
Asa se face ca lumea a ajuns indiferenta nu numai la ce se intampla cu Natura, ci si la ce se  intampla la aceasta ora cu "semenii"; cu vecinul de scara sau, extinzand "paleta",  imi vin in minte Somalia, Ucraina vecina, in urma niste ani, Ruanda, Angola, fosta Iugoslavie,  canalele Bucurestiului,  zona Pata-Rat a Clujului "meu" si lista e nesfarsita.
Aplatizarea afectiva si culturala, izolarea, atomizarea sociala constituie realitati  incontestabile inauntrul…globalizarii.
Stiu bine ca iar nu-ti spun noutati. Da!...  Stam rau de tot la compasiune... Cand nu e CREDINTA, nu are cum se naste compasiunea si, de aici, celelalte rele:ale omului, ale Naturii, ale Terrei.  
De aceea am socotit ca a insoti imaginea prin cuvantul scris este esential.
Abia atunci cand, alaturi de imagine, este si o poveste bine scrisa, mesajul patrunde, fiindca cuvantul  lucreaza - "La inceput a fost cuvantul" -   el la emotie, la inima omului.
Este  efectul artei angajate, cea prin care  mesajul se cantoneaza  in  constiinta, producandu-se  "coborarea mintii in inima",  adica "trezirea" omului.  Implicit producandu-se trezirea la CREDINTA.  
Fireste ca nu ma astept la minuni, insa "a semana invatatura" e totul. "A semana",  fara asteptari imediate, cum fac toti dascalii care, pornind de la cunostinte si  experiential, prin meditatie, ajung la CUNOASTERE.
 
In ceea ce fac acum - asadar in proiectul mai mare, "Eco-Art" (educatie "pro natura" prin arte) - artele implicate sunt literatura, fotografia, desenul, cuvantul rostit, muzica. De ce atatea? Fiindca "urechile" au sensibilitati diferite...Un om este sensibil la cuvantul rostit/recitat, altul la cel scris, altul la imaginea foto, altul la cea pictata, altul la muzica.
Scopul insa este unic: descoperirea fratiei omului intru Marea Lucrare Divina, fratie cu omul, cu  "raul, ramul", bursucul, molidul... fratie intru Dumnezeu . Cel nenumit, nevazut, necuprins.
 
Traim un timp in care omul, din "frate",  a ajuns stapan si de aceea crede ca are dreptul sa scoata bani fara de masura, ucigand - cu drujba, cu buldozerul, cu armele -  "corola de minuni a lumii". Ce avertizare smerita a rostit Blaga si cat de ignorata a ramas! Inclusiv in scoli, unde, desi declamata,  nu e inteleasa: "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii".
 
Expozitia foto-literara virtuala  "INOCENTII" va fi asadar formata din imagini cu fauna libera si cu povestea lor, imaginea si povestea aflandu-se in "rame" vecine".

Citeste si Nicolae Dărămuş, la Zilele Nordului: "În urmă cu 30 de ani aveam case mici pline de cărţi. Astăzi văd vile uriaşe, iar înăuntru nici o carte!"

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 18 mai: Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 07:00

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Peste 374.000 de botoșăneni sunt așteptați la urne! Cum arată buletinul de vot și când este considerat votul VALID!

astăzi, 06:50

Dacă în străinătate sute de mii de concetățeni și-au exprimat deja opțiunea de vot, românii din țară sunt așteptați astăzi la urne pentru alegerea președintelui României...

Vasile Miriuță, ultimul meci la Poli Iași? Ce spune Cornel Șfaițer despre o eventuală demisie!

Saturday, 17 May 2025

Echipele Poli Iași și Petrolul Ploiești sunt la egalitate în clasament, însă pot retrograda în ultima etapă. Ambele au 28 de puncte, nu mai pot retrograda direct, dar au nevo...