Nici bine nu a spus BREXIT că Marea Britanie deja îi discriminează pe români: Muncitorii noștri plătesc cu 55 de lire în plus față de alți cetățeni UE la obținerea vizei

Nici bine nu a spus BREXIT că Marea Britanie deja îi discriminează pe români: Muncitorii noștri plătesc cu 55 de lire în plus față de alți cetățeni UE la obținerea vizei

Cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri, spre deosebire de cetățenii din alte state din Uniunea Europeană.

Observația a fost făcută de europarlamentarul USR-PLUS, Dragoș Pîslaru, care a anunțat pe pagina sa de Facebook că a cerut deja clarificări de la Consulatul României din Londra și de la ministrul britanic al Muncii, Mims Davies.

„Brexit-ul începe să își facă simțită prezența. Site-ul guvernului britanic a fost actualizat zilele trecute cu informația relativă la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri. Nimic ieșit din comun până aici. Dar imediat ce ajungi la paragraful referitor la taxe, îți sare în ochi un detaliu: o reducere de 55 de lire pentru cetățenii anumitor state. Ei bine, România nu se află pe acea listă, ceea ce înseamnă că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult decât polonezii, spaniolii sau croații dacă își doresc să devină muncitori sezonieri în Regatul Unit.

În căutarea unei explicații m-am adresat Consulatului României din Londra, doamnei Ministru al Muncii Mims Davies, și am înaintat o întrebare scrisă Comisiei Europene. Voi verifica informația cu ministrul Aurescu, urmând să revin aici cu clarificări imediat ce aflăm care este, de fapt, motivul pentru care românii trebuie să plătească, astăzi, 55 de lire mai mult decât alți cetățeni europeni pentru același serviciu.

Nu trebuie să acceptăm astfel de măsuri, la prima vedere clar discriminatorii, mai ales în contextul în care muncitorii românii sunt un aport substanțial pentru economia britanică. Ei mențin în viață sectoare importante, iar în timpul pandemiei mulți au fost în prima linie de risc. Felul în care sunt răsplătiți acum nu este tocmai cel mai corect”, a scris europarlamentarul pe pagina sa de socializare.

Potrivit site-ului oficial al guvernului britanic, costurile pentru viză se ridică la 244 de lire. Dar, acest preț va fi redus automat cu 55 de lire doar pentru cetățenii din următoarele țări: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Luxembourg, Malta, Olanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia și Turcia.

Muncitorii români, deși administrația Marii Britanii i-a ridicat de nenumărate ori în slăvi, fiind recunoscută contribuția importantă la dezvoltarea societății britanice, nu beneficiază de nicio reducere.

 

Spune-ne opinia ta