News alert: Rețea întreagă descoperită de DGA în cazul „permiselor la sigur” din Botoșani. Medici, psihologi, polițiști, instructori și angajați în primărie, audiați. Primele măsuri au fost dispuse

News alert: Rețea întreagă descoperită de DGA în cazul „permiselor la sigur” din Botoșani. Medici, psihologi, polițiști, instructori și angajați în primărie, audiați. Primele măsuri au fost dispuse

Ca urmare a activităților de procedură penală desfășurate miercuri, 26 februarie a.c., de către ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Botoşani, cu sprijinul altor patru Servicii Județene Anticorupție (Suceava, Neamț, Bacău și Iași), sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, aseară a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale şi, ulterior, măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de un instructor auto, inculpat pentru săvârşirea a 10 infracţiuni (atât de corupţie, cât şi de altă natură).

Reamintim faptul că, în cursul zilei de ieri, au fost efectuate percheziții domiciliare în 16 locații situate în județele Botoşani şi Suceava, dintre care una la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Botoşani, una la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Flămânzi, două la sediile unor centre medicale, precum şi la domiciliile mai multor persoane, între care şi funcţionari ai serviciilor sus-menţionate, într-o cauză penală având ca obiect infracțiuni de corupție, săvârșite în legătură cu obținerea, în mod fraudulos a permiselor de conducere.

„Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, de la imobilele unor instructori auto şi funcţionari publici au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile, laptopuri şi sume importante de bani (aproximativ 20.000 de euro şi 55.000 de lei), în vederea continuării cercetărilor”, precizează DGA.

Tot ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au fost audiate alte 12 persoane, având calitatea de suspecţi, dintre care şi funcţionari publici – din cadrul Primăriei Oraşului Flămânzi, Poliţiei Locale Botoşani. Faţă de aceştia se continuă cercetările în cauză în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2016 – 2019, persoane domiciliate în judeţul Iaşi, beneficiind de sprijinul şi complicitatea unor funcţionari publici din cadrul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Flămânzi, şi-au stabilit în mod fictiv reşedinţa/domiciliul la adrese de pe raza judeţului Botoşani, iar ulterior, cu ocazia efectuării cursurilor de pregătire teoretică şi practică cu instructori auto din judeţul Botoşani, au obţinut, cu sprijinul acestora din urmă, în mod fraudulos permisele de conducere.

Astfel, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 de lei şi 350 de euro, instructorii auto, cu sprijinul unor poliţişti locali care-şi desfăşurau activităţile de serviciu la punctul de control acces al S.P.C.R.P.C.Î.V Botoşani, au intervenit pe lângă funcţionari publici din cadrul acestei instituţii, cu scopul de a facilita promovarea candidaților la proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere, programarea „peste rând” a candidaților la proba teoretică şi la proba practică.

„De asemenea, în activitatea infracţională au fost implicaţi medici şi psihologi din cadrul unor centre medicale de pe raza judeţelor  Botoşani şi Suceava, care au eliberat, în fals, în schimbul unor sume de bani, fişe medicale şi avize psihologice necesare constituirii dosarelor de candidat pentru susţinerea examenelor în vederea obţinerii permiselor de conducere”, arată DGA.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Centrului Operaţional 1 Iaşi și Serviciului Analiza Informaţiilor, ambele din cadrul D.G.A., precum și a Serviciului de Operaţiuni Speciale Botoşani.

Totodată, la efectuarea percheziţiilor s-a beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi din Botoşani.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, precizează DGA.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
121

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
84

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
79

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...