Nemulțumiri de la biletele de tratament. Pensionarii vor să meargă mai des în stațiuni

Nemulțumiri de la biletele de tratament. Pensionarii vor să meargă mai des în stațiuni
Numărul de bilete alocate anual prin Casa Județeană de Pensii pentru stațiunile balneoclimaterice îi nemulțumește pe pensionarii din Botoșani.

Situația distribuției acestor bilete pe anul în curs a fost pusă în discuție în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanele Vârstnice de vineri, de la Instituția Prefectului.

Vârstnicii și-ar dori să meargă în fiecare an în stațiuni pentru a se trata de bolile de care suferă și nu din doi în doi ani, cum prevede legislația actuală.

“Este vară și toată lumea vrea să își trateze bolile de care suferă. Sunt persoane care au anumite afecțiuni și trebuie să meargă de două ori pe an la tratament și nu au posibilitatea, dar măcar o dată pe an trebuie să meargă. Un pensionar are dreptul să meargă din doi în doi ani în stațiune și îi nemulțumește pe unii care au recomandare de la medicul specialist și trebuie să meargă de două ori pe an sau în fiecare an. Noi am vrea să se poată merge în fiecare să tratezi bolile pe care le ai", a spus Maria Paraschiv, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice.

Marius Budăi, directorul Casei Județene de Pensii a precizat că se încearcă soluționarea tuturor cererilor, dar pe perioada verii este cel mai dificil, pentru că multe persoane doresc să plece la tratament în lunile estivale.

“În acest an am înregistrat până în acest moment 5.343 de cereri și au fost vândute 1.667 de bilete.  După repartiția electronică noi solicităm suplimentări pentru aceste bilete și în mare parte să rezolvăm problemele pe fiecare serie cu mențiunea că ne este foarte greu în perioada iulie- august când atunci și salariații și pensionarii solicită mult mai mult decât în celelalte luni ale anului", a precizat directorul Casei Județene de Pensii Botoșani.

În anul 2016, biletele de tratament balnear se acordă, ca și în anii precedenți, fie cu suportarea unei contribuții individuale, fie cu titlu gratuit, beneficiari fiind pensionarii, asigurați din sistemul public de pensii și beneficiarii prevederilor unor legi speciale. Deosebirea este că, în cazul pensionarilor, contribuția individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se efectuează repartiția. Biletele de tratament balnear sunt pentru o perioadă de 16 zile.

În anul 2015, la nivelul județului Botoșani au fost înregistrate 6.696 de cereri de bilete de tratament în timp ce numărul de bilete repartizate a fost de 4.809. Dintre acestea, 569 de bilete au fost acordate în regim gratuit persoanelor beneficiare de prevederile unor legi speciale. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
19

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...

Calendar ortodox: Cinstim astăzi Învierea Domnului (Sfintele Paşti)

astăzi, 07:58
5

Numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc însemnează trecere; fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus, la început, lumea...

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
212

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...