Decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean de a sista plata sporului pentru condiţii vătămătoare şi periculoase, începând cu luna ianuarie a acestui an, a stârnit un val de nemulţumire în rândul angajaţilor din unităţile de învăţământ care beneficiau de acest spor.
Acest spor, care reprezintă până la 15% din salariu, a fos câştigat în instanţă, în baza unor hotărâri definitive şi irevocabile. Preşedinle Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, susţine că nu s-a oferit nicio explicaţie pentru tăierea sporului, iar dacă Inspectoratul Şcolar nu va reveni asupra deciziei se va deschide acţiune în instanţă.
Axinte a mai precizat că există buletine de analiză care atestă faptul că persoanele care lucrează ore în şir la calculator şi personalul nedidactic au dreptul la acest spor. Sindicaliştii au contestat statele de plată pe luna ianuarie, care nu au inclus şi plata sporului pentru condiţii periculoase şi vătămătoare.
“Sunt nemulţumiri în rândul persoanelor cărora Inspectoratul Şcolar le-a tăiat un spor, pe care erau îndreptăţiţi să îl ia conform legii şi conform hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile şi a fost tăiat fără a se oferi explicaţii. Aceste sporuri au fost date într-o bază legală", a precizat Liviu Axinte.
Cei care ar trebui să beneficieze de sporul pentru condiţii periculoase şi vătămătoare sunt contabilii, secretarele informaticienii, profesorii de informatică, splătoresele, bucătăresele şi fochiştii.